Malovaná roláda recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 ks vejce
120 g cukr krupice
100 g hladká mouka
těstíčko
0.5 ks vejce
1 lžíce kakao
2 lžíce cukr moučka
3 lžíce hladká mouka
na potření
marmeláda
podle potřeby
ovoce
krém
2 kelímky smetana ke šlehání
1 balíček ztužovač šlehačky

Postup přípravy receptu

  1. Na malovanou roládu si připravíme 6 vajec, cukr a hladkou mouku. Původně jsem chtěla udělat jen obyčejnou roládu, kterou mám vyzkoušenou, nemusí se balit za horka a neláme se. Pak jsem objevila rolády "malované" a zjistila, že se vzor maluje těstem na pečící papír. A to jsem prostě musela vyzkoušet.

  2. Těstíčko si připravíme z cca půlky vajíčka - vyklepla jsem zvlášť bílek, zvlášť žloutek a od každého jsem půlku nabrala. Přidáme lžíci kakaa, 2 lžíce moučkového cukru a 3 rovné lžíce hladké mouky. Protože každé vajíčko je jiné a lžíce také, přidáváme suroviny po částech a šleháme. Výsledné těstíčko by mělo mít konzistenci ušlehaného bílku s cukrem, kterým se malují perníčky. Ani moc tekuté, ani husté.

  3. Vzniklé těstíčko dáme do sáčku a odstřihneme růžek. Na pečící papír jsem malovala oblíbené krucánky a tečky. Pokud neumíme malovat od ruky, můžeme si pod papír dát nějakou předlohu. Plech s namalovaným vzorem dáme do mrazáku na cca 1 hodinu.

  4. Po hodině si připravíme těsto na roládu. Nejdříve ušleháme bílky (5,5 ks) se 120 g krupicového cukru do pěny. Poté do směsi po troškách žloutky (5,5 ks).

  5. Nakonec zašleháme 80 g hladké mouky. Hmoty vám z těch 5,5 vajíček vyjde skoro litr. Vyndáme plech z mrazáku (pro úplnost mám velikost 41 x 32 cm).

  6. Těsto nalijeme na kakaové krucánky. Protože mi zbylo v sáčku hnědé těsto a bylo mi ho líto vyhodit, tak jsem ho nastříkala ještě na povrch.

  7. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pečeme 7 - 10 minut klasicky (nejlépe bez horkovzduchu). Upečenou malovanou roládu necháme vychladnout, nezamotáváme.

  8. Jako náplň používám nejčastěji šlehačku a ovoce. Jenže tentokrát jsem zapomněla koupit ztužovač šlehačky, proto jsem zkusila šlehačku vyšlehat s desertem Creme Ole. Do šlehačky jsem přidala 100 ml mléka, přidala prášek Creme Ole kokosový a vyšlehala. Vznikl krásný hustý krém.

  9. Roládu potřeme marmeládou, poté šlehačkovým krémem a posázela čtvrtkami jahod.

  10. A teď teprve přijde to překvapení. Z rolády opatrně stáhneme pečící papír a opatrně roládu zabalíme. Dekor vypadá moc krásně, navíc roláda výborně chutná.

  11. Pro příště lze na malovanou roládu použít šablonu, vícebarevný motiv apod. Záleží pouze na fantazii každého.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy