Makouškovo maso na víně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

směs
2 lžíce cukr
200 g slanina
1 stroužek česnek
2 ks cibule
1 plátek celer
2 špetky tymián
2 špetky rozmarýn
3 ks mrkev
1 ks petržel
1 konzerva rajčatový protlak
2 listy bobkový list
2 hrstě hříbky
0 l červené víno
700 g hovězí maso
2 lžíce švestková povidla
1 l hovězí vývar
6 kuliček celý černý pepř
podle potřeby
olej
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
na obalení
mouka

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso nakrájíme na větší kostky a obalíme je v osolené a opepřené mouce. Slaninu a cibuli nakrájíme nadrobno. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky.

  2. V širším hrnci rozpálíme olej, maso opečeme ze všech stran dohněda, poté přilijeme víno, vývar, protlak a přidáme koření - bobkový list, černý pepř, rozmarýn, tymián, cukr, špetku soli a pomalu dusíme na mírném plameni asi 1 hodinu.

  3. Na pánvi osmažíme cibuli se slaninou a po chvilce přidáme zeleninu a necháme smažit do světle hněda. Do stejné pánve pak dáme orestovat hříbky. Používám zmražené lesní houby, nebo případně žampiony.

  4. Jakmile jsou hříbky orestované, přidáme k masu a necháme probublávat do změknutí. Podle potřeby makouškovo maso na víně mírně podléváme a občas zamícháme. Jakmile je maso měkké, přidáme povidla, provaříme asi 10 - 15 minut a dochutíme solí, cukrem a pepřem.

  5. Makouškovo maso na víně podáváme s bramborovou kaší, dobré je i s rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy