Makarónový nákyp s lilky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek sůl 2 ks vejce 4 lžíce strouhanka 500 ml mléko 1 ks cibule 1-2 ks rajče 500 g makaróny 2 ks lilek 150 g gouda 4 lžíce olivový olej mletý černý pepř 250 g listový špenát (mražený) 2 balíčky instatní bílá omáčka
Postup Makarónový nákyp s lilky recept
Postup přípravy receptu
-
Špenát necháme povolit. Lilky omyjeme a nakrájíme na plátky, osolíme a necháme je asi 15 minut odležet, aby pustily šťávu. Ze špenátu vymačkáme přebytečnou vodu. Goudu nastrouháme. Máslem nebo olejem vymažeme zapékací formu nebo misku.
Česnek a cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje a cibuli s česnekem na něm pomalu restujeme dozlatova. Pak přidáme špenát, který dusíme asi 5 minut, osolíme a opepříme ho. Necháme jej okapat.
Lilky osušíme. V další pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje a kolečka lilků v něm osmažíme. Makaróny uvaříme podle návodu al dente a scedíme. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Mléko přivedeme do varu, vmícháme do něj instantní omáčku. Po chvilce vaření přidáme 100 g strouhaného sýra, vmícháme vejce a omáčku ochutíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky.
Do formy navrstvíme lilky, špenát a makaróny, zasypeme vše strouhankou a zalijeme omáčkou. Nakonec vše posypeme zbylým sýrem.
V troubě zapékáme asi 30 minut. Makarónový nákyp s lilky ihned podáváme. Do receptu můžeme přidat krůtí nudličky nebo sójové maso.