Makarónový nákyp s lilky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
sůl
2 ks vejce
4 lžíce strouhanka
500 ml mléko
1 ks cibule
1-2 ks rajče
500 g makaróny
2 ks lilek
150 g gouda
4 lžíce olivový olej
mletý černý pepř
250 g listový špenát (mražený)
2 balíčky instatní bílá omáčka

Postup přípravy receptu

  1. Špenát necháme povolit. Lilky omyjeme a nakrájíme na plátky, osolíme a necháme je asi 15 minut odležet, aby pustily šťávu. Ze špenátu vymačkáme přebytečnou vodu. Goudu nastrouháme. Máslem nebo olejem vymažeme zapékací formu nebo misku.

  2. Česnek a cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje a cibuli s česnekem na něm pomalu restujeme dozlatova. Pak přidáme špenát, který dusíme asi 5 minut, osolíme a opepříme ho. Necháme jej okapat.

  3. Lilky osušíme. V další pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje a kolečka lilků v něm osmažíme. Makaróny uvaříme podle návodu al dente a scedíme. Troubu předehřejeme na 200 °C.

  4. Mléko přivedeme do varu, vmícháme do něj instantní omáčku. Po chvilce vaření přidáme 100 g strouhaného sýra, vmícháme vejce a omáčku ochutíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky.

  5. Do formy navrstvíme lilky, špenát a makaróny, zasypeme vše strouhankou a zalijeme omáčkou. Nakonec vše posypeme zbylým sýrem.

  6. V troubě zapékáme asi 30 minut. Makarónový nákyp s lilky ihned podáváme. Do receptu můžeme přidat krůtí nudličky nebo sójové maso.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy