Ludaskása - kaše z rýže a husích drobů recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

150 g hrášek
150 g žampiony
250 ml dlouhozrnná rýže
kořenová zelenina
3 lžíce čerstvá petrželka
kuřecí játra
3 lžíce husí sádlo
husí droby
750 ml vývar z husích drobů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uvaříme polévku z husích drobů a kořenové zeleniny. Připravíme si uvařené husí droby, uvařenou kořenovou zeleninu a uvařená kuřecí játra. Dnes se zřídka přidávají uvařená vykrmená husí játra, ale byly takové časy, kdy se husí játra používala jako samostatná delikatesa v různých úpravách

  2. Nachystáme si horký přecezený vývar z polévky z husích drobů, rozmrazíme zelený hrášek nebo použijeme čerstvý hrášek. Husí droby - žaludek, srdce, pokrájíme na plátky i s uvařenými kuřecími játry, maso z křídel a krku obereme a natrháme na menší kousky. K drobům přidáme uvařenou pokrájenou kořenovou zeleninu z polévky. V hrnci necháme rozpustit husí sádlo, na kterém orestujeme omytou scezenou rýži do sklovita

  3. Rýži zalijeme až trojnásobným množstvím horkého vývaru, přivedeme do varu a dusíme 10 minut na nejnižším plameni přikryté pokličkou. Až nyní přidáme scezený zelený hrášek a žampiony. Použila jsem sušené žampiony, ale můžeme přidat i čerstvé. Dále přidáme čerstvě posekanou petrželovou nať, pokrájené uvařené husí droby i s uvařenou zeleninou. Nesolíme, vývar je slaný dost, promícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme ještě 10 minut na nejnižším plameni. Po této době vypneme plamen a necháme přikryté dojít ještě 20 minut

  4. Horkou kaši z rýže, zeleniny a z husích drobů můžeme servírovat s jemným zeleným salátem nebo domácími nakládanými sladkokyselými okurkami. Jde o staré maďarské oblíbené jídlo úžasné chuti od našich babiček, které se připravuje s malými obměnami asi v každém domě

  5. Kaši z rýže a husích drobů můžeme podávat jako hlavní jídlo nebo jako teplý mezichod po polévce před hlavním jídlem, případně také jako chutný teplý předkrm v menším množství. Není to míchaná rýže s masem a zeleninou, ani žádné rizoto. Je to slaná rýžová kaše, která vznikne zalitím rýže až trojnásobným množstvím vývaru. Rýže nebude sněhobílá, ale bude zbarvená od vývaru a i ochucená vývarem. Zároveň jde o velmi dobré využití drobů a zeleniny z polévky

  6. Recept je velmi variabilní a poměrně laciný. Obvykle se toto jídlo podávalo na venkovských hodech jako mezichod anebo samostatný chod. Dnes si můžeme koupit husí droby za velmi přijatelnou cenu v hypermarketech a drahá husí játra můžeme nahradit mnohem lacinějšími kuřecími játry, nic tím nepokazíme, i tak uvaříme perfektní jídlo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!