Lombardská paštika recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
2 lžíce vývar
2 ks vejce
70 g máslo
90 g strouhanka
2 lžíce petrželka
2 ks žloutek
100 g parmazán
500 g telecí játra
500 g kuřecí játra
250 ml dezertní víno
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
na ozdobu
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív si oba druhy jater očistíme a odstraníme všechny pojivové tkáně a blány. Játra nasekáme na malé kousky. Česnek oloupeme a spolu s opranou petrželkou nasekáme nadrobno.

  2. Na pánvi rozehřejeme máslo a česnek s petrželkou osmahneme. Přidáme játra a opepříme. Vše restujeme jen několik minut, aby se játra důkladně zatáhla. Do jater přilijeme víno a dusíme dalších 5 - 10 minut, dokud játra nezměknou. Měkká játra vyjmeme a do výpeku vsypeme strouhanku. Promícháme a odstavíme.

  3. Vychladlou strouhanku a játra umeleme v mlýnku na maso. Parmazán nastrouháme najemno. Do mísy vložíme játra se strouhankou a spolu s vejci, žloutky a parmazánem, solí mícháme až vznikne tužší hmota. Jeli příliš tuhá nebo suchá, zjemníme ji jednou nebo dvěma lžícemi vývaru.

  4. Středně velkou formu vymažeme máslem a vyložíme folií na pečení a naplníme hmotou. Formu dáme do velkého pekáče s vařící vodou a necháme ji tam alespoň 30 minut, aby se paštika povařila.

  5. Hotovou lombardskou paštiku zdobíme snítkami petrželky a podáváme teplou nebo studenou s toasty a máslem. Lombardská paštika je určená k okamžité spotřebě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy