Lombardská paštika recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 2 lžíce vývar 2 ks vejce 70 g máslo 90 g strouhanka 2 lžíce petrželka 2 ks žloutek 100 g parmazán 500 g telecí játra 500 g kuřecí játra 250 ml dezertní víno podle chuti sůl mletý černý pepř na ozdobu petrželka
Postup Lombardská paštika recept
Postup přípravy receptu
-
Nejdřív si oba druhy jater očistíme a odstraníme všechny pojivové tkáně a blány. Játra nasekáme na malé kousky. Česnek oloupeme a spolu s opranou petrželkou nasekáme nadrobno.
Na pánvi rozehřejeme máslo a česnek s petrželkou osmahneme. Přidáme játra a opepříme. Vše restujeme jen několik minut, aby se játra důkladně zatáhla. Do jater přilijeme víno a dusíme dalších 5 - 10 minut, dokud játra nezměknou. Měkká játra vyjmeme a do výpeku vsypeme strouhanku. Promícháme a odstavíme.
Vychladlou strouhanku a játra umeleme v mlýnku na maso. Parmazán nastrouháme najemno. Do mísy vložíme játra se strouhankou a spolu s vejci, žloutky a parmazánem, solí mícháme až vznikne tužší hmota. Jeli příliš tuhá nebo suchá, zjemníme ji jednou nebo dvěma lžícemi vývaru.
Středně velkou formu vymažeme máslem a vyložíme folií na pečení a naplníme hmotou. Formu dáme do velkého pekáče s vařící vodou a necháme ji tam alespoň 30 minut, aby se paštika povařila.
Hotovou lombardskou paštiku zdobíme snítkami petrželky a podáváme teplou nebo studenou s toasty a máslem. Lombardská paštika je určená k okamžité spotřebě.