Litina z Jihlavska recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0 lžiček cukr
4 stroužky česnek
1 lžíce sůl
2 ks vejce
1 kg brambory
0 lžic majoránka
70 g droždí
0 lžic libeček
1 lžička mletý pepř
1 lžíce hladká mouka
1 kg hrubá mouka
200 g anglická slanina
1 l vlažné mléko
1 lžička drcený kmín
200 g vepřové škvarky
na potření
150 g sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Uvařené oloupané a vychladlé brambory nastrouháme, smísíme s moukou a připraveným kváskem. Kvásek připravíme smícháním teplého mléka s droždím, špetkou cukru, 1 lžící hladké mouky a ponecháme cca 20 minut stát přikryté utěrkou. Máme-li smíchané brambory, mouku a kvásek, tak dodáme zbylé suroviny a vypracujeme ve vláčné těsto, které ponecháme v míse 3/4 - 1 hodinu kynout.

  2. Po vykynutí vylijeme těsto na sádlem vymaštěný plech a opět ponecháme 20 minut kynout. Pak teprve pečeme při 100 °C v předehřáté troubě 15 minut. Dále zvýšíme teplotu na 150 -160 °C a pečeme do zlatohněda za občasného potírání povrchu těsta sádlem.

  3. Výsledná litina z Jihlavska je hnědozlatá, křehká a křupavá. Litinu z Jihlavska podáváme nakrájenou na porce a jíme podle chuti na večeři, svačinu, apod. Nejlépe chutná vlažná.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy