Litevský medový perník recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 kostky cukr
1 ks vejce
2 lžíce kakao
50 g mandle
150 g med
mletá skořice
350 g hladká mouka
1 balení kypřící prášek
mletý hřebíček
100 g třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Ve větší míse promícháme vejce s cukrem, přidáme med, skořici, polovinu kypřícího prášku, mletý hřebíček. Do tohoto základu těsta přidáme mouku a vypracujeme vláčné těsto. Aby byl perník tmavý, přidáme do těsta kakao.

  2. Do těsta také patří karamel a med. Karamel připravíme tak, že na pánvičce upražíme 2 kostky cukru, přilijeme 2 lžíce vody a necháme projít varem, až se karamel začne táhnout. Karamel přidáme do těsta společně s medem a promícháme.

  3. Plech nebo formu na perník vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a vlijeme do ní těsto. Použít můžeme i pečící papír. Povrch perníku posypeme sekanými mandlemi nebo ořechy.

  4. Litevský medový perník pečeme v troubě na 180 °C asi 20 minut. Upečený perník nejprve necháme vychladnout a teprve potom jej podáváme. Perník můžeme také podélně rozkrojit, potřít džemem, znovu spojit a povrch polít čokoládovou polevou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy