Liptovská kurka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks cibule
200 g uzené maso
20 g sušené houby
200 g vepřové maso
150 g kysané zelí
4 ks brambor (velké)
150 g uzená klobása
150 g syrová domácí klobása
1 l zelný lák
příloha
4 stroužky česnek
3 lžíce olej
3 ks vejce
soda
4 lžíce hrubá mouka
4 ks suchary
podle chuti
sůl
vegeta
bobkový list
mletá sladká paprika
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Houby předem namočíme do vody a posekáme je. Maso očistíme. Cibule a brambory oloupeme a opláchneme. Jednu cibuli necháme v celku, druhou cibuli nasekáme najemno. Česnek oloupeme a utřeme.

  2. Kysané zelí podle chuti doplníme vodou na potřebnou kyselost a necháme přijít do varu. Vložíme všechno maso, cibuli, brambory a necháme vařit. Během varu dochutíme solí, červenou paprikou, bobkovým listem, případně klobásou a vaříme do změknutí masa. Klobásy vytáhneme dříve než ostatní maso.

  3. Připravíme si kulatý knedlík Kurka. Suchary, pokud nemáme, můžeme použít dva tvrdé rohlíky, nakrájíme na kousky, přidáme olej, rozšlehaná vejce, druhou cibuli, česnek, na špičku nože sodu a všechno zamícháme. Necháme chvíli stát, aby suchary nasákly. Potom přidáme mouku, okořeníme solí a pepřem.

  4. Dobře promícháme a utvoříme 4 kulaté knedlíky. Je-li hmota řídká, přidáme mouku. Koule vložíme do zelí k masu a vaříme 20 minut. Po 10 minutách knedlíky otočíme a dovaříme.

  5. Vytáhneme je ze zelí a uchováme zvlášt.

  6. Na porci liptovské kurky dáme 1 kouli, jeden brambor a kousek od každého druhu masa a zelí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy