Ladinova játrová paštika recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- podle chuti 1 lžička sůl 1 špetka tymián 6-8 ks bobkový list 20 kuliček nové koření 30 kuliček celý barevný pepř směs 200 g játra kuřecí 300 g játra vepřová 500 g játra kachní 500 g mleté vepřové maso na ozdobu 150 g špek na obalení 250 g anglická slanina (plátky)
Postup Ladinova játrová paštika recept
Postup přípravy receptu
-
Polovinu kuřecích jater ponecháme vcelku, ostatní játra spolu pomeleme. Smícháme mleté (nejlépe na dvakrát umleté) vepřové maso spolu s játry, přidáme na hranolky pokrájený špek (cca 0,5x0,5x4 cm), koření na hrubo utlučené v moždíři (pepř 4 barev, nové koření, trošku tymiánu), osolíme.
Formy na biskupský chlebíček vyložíme po celé ploše anglickou slaninou, i přes okraje, aby zbylo na uzavření. Takto připravenou formu naplním do jedné poloviny vzniklou kašovitou hmotou, poté pokládeme kuřecí játra vcelku a na to opět navrstvíme pomletá játra smíchaná s mletým masem.
Na vršek položíme 3-4 bobkové listy a uzavřeme přes okraj přesahující anglickou slaninou. Celou formu uzavřeme alobalem, vložíme do pekáče s horkou vodou tak, aby dosahovala do 1/2 formy.
Kachní paštiku pečeme zvolna v troubě na 160°C, dobře 2 hodiny. Poté vyjmeme z trouby, paštiku zatížíme a nechám vychladnout při pokojové teplotě. Po vychladnutí vyklepneme z formy na připravený alobal, zabalíme a vložíme do lednice a necháme 48 hodin, uležet.
Paštika chutná výtečně, nejlépe s bílou bagetkou, ale jako příloha je vhodné každé pečivo.