Kynutý koláč s hruškovo-jablkovou náplní recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
100 g máslo
máslo
2 ks žloutek
50 ml smetana
2 ks jablko
2 ks bílek
100 g mandle
1 kostka droždí
3 lžíce med
70 g cukr krupice
cukr moučka
3 ks hruška
2 kelímky sýr ricotta
1 lžíce mletá skořice
500 g hladká mouka
citronová šťáva
250 ml vlažné mléko
1 balíček vanilínový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme kynuté těsto. Droždí utřeme se lžičkou cukru do hladka, přimícháme asi 50 ml vlažného mléka, lžičku mouky a necháme vyběhnout kvásek. Máslo rozpustíme. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbývající cukr a mléko, kvásek, žloutky a máslo. Ze směsi vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme zakryté kynout. Vykynuté těsto opět prohněteme a opět necháme vykynout. Celý proces opakujeme ještě 3x

  2. Mezitím si připravíme náplň. Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, nastrouháme nahrubo a zakapeme citronovou šťávou. Ovoce osladíme medem a promícháme s ricottou, vanilkovým cukrem, nasekanými mandlemi a skořicí. Náplň můžeme dosladit cukrem

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme plát ve velikosti plechu. Hlubší plech na koláče vyložíme pečícím papírem a na něj rozprostřeme plát těsta. Na těsto rovnoměrně naneseme náplň a překryjeme druhým plátem vykynutého těsta. Okraje důkladně spojíme a koláč potřeme rozšlehaným vejcem s bílky a smetanou. Horní plát těsta na několika místech proděravíme, aby mohla odcházet pára

  4. Kynutý koláč s hruškovo-jablkovou náplní pečeme v předehřáté troubě asi při 180 °C přibližně 45 - 50 minut dozlatova. Hotový koláč vyjmeme z trouby a ještě horký potřeme kouskem tuhého másla a zaprášíme moučkovým cukrem

  5. Kynutý koláč s hruškovo-jablkovou náplní a mandlemi podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!