Kupus recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 kg brambory 1 lžíce sádlo 1 hrnek masový vývar 150 g anglická slanina 1 kg kysané zelí 2 ks papriková klobása 750 g jehněčí maso podle chuti sůl 1 lžíce vegeta 1-2 lžíce grilovací koření mletý černý pepř
Postup Kupus recept
Postup přípravy receptu
-
Ideální by bylo jehněčí maso, ale můžeme použít i vepřové plecko nebo kýtu. Maso nakrájíme na kostky a promícháme s grilovacím kořením a čerstvě mletým pepřem. Paprikové klobásy nakrájíme na kolečka. Kysané zelí nakrájíme na kousky. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky nebo proužky. Syrové brambory oškrábeme, pokud jsou malé, necháme je v celku, jinak je rozčtvrtíme.
Kostky masa osmažíme na lžíci sádla. Necháme vysmahnout šťávu a ještě chvilku maso opékáme. Potom maso vyjmeme a dáme stranou. Do výpeku dáme dusit nakrájené kysané zelí a asi po 15 minutách polovinu zelí odebereme. Na zbylé zelí navrstvíme opečené maso, na ně dáme kolečka paprikových klobás a ty posypeme anglickou slaninou. Brambory vyrovnáme do kastrolu, okořeníme vegetou, překryjeme zbylým zelím a zalijeme hrnkem masového vývaru.
Směs pomalu dusíme 45 minut na sporáku nebo v troubě. Na tento pokrm se dobře hodí i remoska, případně se kupus může navrstvit do zapékací mísy.
Kupus ihned podáváme jako sytý hlavní chod.