Křehký jablečný závin s medem recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
100 g máslo
strouhanka
1 lžíce ocet
mléko
jablko
2 lžíce voda
med
250 g hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Do misky si odvážíme mouku, nakrájíme lehce změklé máslo, případně nastrouháme studené, pokud nechceme čekat. Přidáme sůl, vajíčko, vodu a ocet. Promícháme a asi 5 minut prohněteme rukou na vále. Můžeme lehce podsypat, ale nesnažíme se do těsta nabalit zbytečně moc mouky, jen tak aby moc nelepilo. Díky tomu bude křehčí a lahodnější

  2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice cca na půl hodiny odpočinout

  3. Mezitím si nachystáme plech s pečícím papírem, mléko na pomašlování, okrájíme si jablka a nakrájíme na kostky, plátky nebo nastrouháme (podle vlastních preferencí)

  4. Poté těsto vyválíme na 3 milimetry, jde to dobře, netrhá se, ani nelepí. Opravdu se snažíme na tenko, ale i tak, abychom byli schopni závin poté zabalit. Posypeme strouhankou (nebo nadrcenými piškoty) na místě, kde bude náplň. Poklademe jablky (nastrouhaná trošku vymačkáme), osladíme podle kyselosti jablek, poté můžeme přidat ještě rozinky, oříšky či vanilku

  5. Zatočíme nebo zapleteme, přebytečné těsto odřízneme, konce zabalíme a přeneseme na plech s pečícím papírem

  6. Důkladně potřeme mlékem, které dodá závinu vláhu. Propícháme vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 160 °C cca na 40 minut

  7. Křehký jablečný závin podáváme nakrájený na jednotlivé dílky, pokapeme medem, případně můžeme doplnit šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!