Klasičtí utopenci recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

11 ks špekáček
nálev
3 lžíce cukr
1 lžíce olej
1 lžíce sůl
400 ml ocet
3 ks bobkový list
mletý pepř
1 lžička celý pepř
1 lžička mleté chilli koření
5 kuliček celé nové koření
podle potřeby
cibule

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme nálev. Vodu, ocet, olej, cukr, sůl, pepř, nové koření a bobkový list (kdo má rád, může přidat chilli) vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut a pak necháme pořádně vychladnout.

  2. Mezitím si nakrájíme olouopanou cibuli na měsíčky. Zbavíme špekáčky střívka a nakrojíme po délce, nerozkrajovat úplně. Takto připravené špekáčky v rozkrojení opepříme, kdo má rád ostřejší, přidá i chilli, a vložíme měsíčky cibule.

  3. Na dno sklenice, která musí být opravdu čistá, aby se špekáčky nezkazily, nasypeme několik měsíčků cibule a na ni poklademe připravené špekáčky. Zase zasypeme cibulí. Takto pokračujeme, dokud není sklenice plná. Nakonec zalijeme studeným nálevem včetně koření - bobkového listu a kuliček nového koření tak, aby špekáčky byly celé potopené. Utopence necháme minimálně 7 dnů odležet v chladu.

  4. Odleželé klasické utopence podáváme s čerstvým pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy