Kapustnica z Horních Uher recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

30 dkg slanina
4 ks brambory
1 ks celer
9 l voda
1 ks mrkev
1 ks petržel
2 hrstě sušené švestky
2 hrstě sušené houby
2 ks vepřová žebírka
4 ks papriková klobása
0 kg libové uzené maso
1 kg libové hovězí maso
1 ks hovězí kost
1 kg vepřový ořech
1 ks uzené žebírko
podle chuti
sůl
bobkový list
nové koření
mletá sladká paprika
celý černý pepř
mletá pálivá paprika
na ozdobu
zakysaná smetana
podle potřeby
kysané zelí

Postup přípravy receptu

  1. Do 9 litrů vody dáme nejprve vařit celé hovězí maso, žebírka, uzené maso a malou hovězí kost. Vaříme asi 30 minut, poté přidáme vepřové maso a vaříme dalších asi 20 minut.

  2. Přidáme 2 hrsti sušených hub a švestek, očištěnou zeleninu, klobásy nakrájené na kolečka a vaříme asi 30 minut. Přidáme koření kromě mleté papriky. Nakonec vmícháme zelí a vaříme asi 20 minut. Zelí v kapustnici nesmí být rozvařené.

  3. Když je vše uvařeno, necháme na pánvi roztopit prorostlou slaninu a na ní lehce rozpustíme mletou pálivou a sladkou papriku. Připravenou směs poté přimícháme do polévky.

  4. Kapustnici z Horních Uher ozdobíme na talíři zakysanou smetanou a podáváme na stůl k jídlu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy