Kapustnica z Horních Uher recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 30 dkg slanina 4 ks brambory 1 ks celer 9 l voda 1 ks mrkev 1 ks petržel 2 hrstě sušené švestky 2 hrstě sušené houby 2 ks vepřová žebírka 4 ks papriková klobása 0 kg libové uzené maso 1 kg libové hovězí maso 1 ks hovězí kost 1 kg vepřový ořech 1 ks uzené žebírko podle chuti sůl bobkový list nové koření mletá sladká paprika celý černý pepř mletá pálivá paprika na ozdobu zakysaná smetana podle potřeby kysané zelí
Postup Kapustnica z Horních Uher recept
Postup přípravy receptu
-
Do 9 litrů vody dáme nejprve vařit celé hovězí maso, žebírka, uzené maso a malou hovězí kost. Vaříme asi 30 minut, poté přidáme vepřové maso a vaříme dalších asi 20 minut.
Přidáme 2 hrsti sušených hub a švestek, očištěnou zeleninu, klobásy nakrájené na kolečka a vaříme asi 30 minut. Přidáme koření kromě mleté papriky. Nakonec vmícháme zelí a vaříme asi 20 minut. Zelí v kapustnici nesmí být rozvařené.
Když je vše uvařeno, necháme na pánvi roztopit prorostlou slaninu a na ní lehce rozpustíme mletou pálivou a sladkou papriku. Připravenou směs poté přimícháme do polévky.
Kapustnici z Horních Uher ozdobíme na talíři zakysanou smetanou a podáváme na stůl k jídlu.