Kamilovo mleté maso s metaxa omáčkou a sýrem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 ks vejce
50 g máslo
40 g mouka
1 lžička tymián
2 lžíce rajčatový protlak
1 ks lilek
30 dkg sýr
1 lžička citronová šťáva
1 snítka petrželová nať
1 balíček mleté maso
1 ks červená cibule
3 dl smetana 12%
5 cl metaxa
podle potřeby
olej
podle chuti
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Dále oloupeme česnek a 2 stroužky rozetřeme a 1 stroužek nasekáme nadrobno. Lilek omyjeme a nakrájíme na plátky. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle. Petrželovou nať opláchneme a nasekáme nadrobno.

  2. Mleté maso (použijeme mix hovězího a vepřového masa) smícháme s rozklepnutým vejcem, tymiánem, mletým černým pepřem, solí, prolisovaným česnekem a sekanou petrželkou.

  3. Na rozehřáté pánvi s trochou oleje osmahneme na plátky nakrájený lilek, přidáme jeden stroužek nasekaného česneku, okořeníme tymiánem. Hotový lilek dáme bokem.

  4. Na pánvi orestujeme cibuli, přidáme maso a důkladně ho opečeme, případně přebytečný tuk slijeme. Připravíme si omáčku na zapečení. Máslo v hrnci rozpustíme a přidáme mouku. Do vzniklé jíšky přidáme rajčatový protlak a lehce orestujeme, zalijeme metaxou a smetanou. Metaxu můžeme přidat podle chuti. Omáčku dochutíme solí, mletým černým pepřem, zakápneme citronovou šťávou a za stálého míchaní povaříme.

  5. Zapékací mísu vymastíme máslem, na dno dáme mleté maso, poté plátky lilku, zalijeme omáčkou a zasypeme bohatě nastrouhaným sýrem. Zapékáme v předehřáté troubě dozlatova.

  6. Kamilovo mleté maso s metaxa omáčkou a sýrem podáváme s kroketami nebo opékaným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy