Jitrocelový sirup recept
Apetit ReceptyPostup Jitrocelový sirup recept
Postup přípravy receptu
-
Na jitrocelový sirup si připravíme 3 plné hrsti čerstvé jitrocele a 2 šálky cukru.
Listy jitrocele nakrájíme na malé kousky. Pak vrstvíme do sklenice vrstvy jitrocele a na to vrstvu cukru. Vrstvy děláme asi 1 cm silné a končíme vrstvou cukru.
Jitrocel s cukrem necháme na teplejším a slunném místě 1 - 2 dny odležet, kdy se nám rozpustí cukr a vytáhne z jitrocele veškerou šťávu. Pak jitrocel přecedíme a šťávu vymačkáme přes plátno do uzavíratelné sklenice.
Jitrocelový sirup uložíme na chladné místo, kde vydrží celou zimu. JItrocelový sirup podáváme dětem proti kašli 3x denně jednu lžíci.