Jihomoravské řepánky s mákem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
2 ks vejce
80 g máslo
250 ml mléko
1 kostka droždí
100 g cukr krupice
600 g polohrubá mouka
na potření
1 ks vejce
nádivka
20 g máslo
50 g cukr krupice
50 g vlašské ořechy
100 g mletý mák
2 ks cukrová řepa (200g)
drobenka
50 g máslo
50 g cukr moučka
50 g hrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, vsypeme lžíci cukru, zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé mléko i cukr. Dále špetku soli, vejce, rozpuštěné máslo a vše vařečkou zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Poprášíme moukou a necháme pod čistou utěrkou na teplém místě 45 minut kynout.

  2. Řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo a na másle dusíme doměkka. Do ještě horké řepy přidáme mák, cukr, nasekané ořechy a krátce podusíme. Necháme vychladnout.

  3. Vykynuté těsto si na pomoučený vál rozdělíme na stejné hromádky. Každou naplníme, zabalíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme v teple ještě 25 minut kynout.

  4. Z másla, mouky a cukru připravíme drobenku.

  5. Povrch řepánků potřeme rozšlehaným vejcem a každému uděláme z drobenky čepičku.

  6. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, asi 20 minut na 180 °C.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy