Jihomoravské řepánky s mákem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 2 ks vejce 80 g máslo 250 ml mléko 1 kostka droždí 100 g cukr krupice 600 g polohrubá mouka na potření 1 ks vejce nádivka 20 g máslo 50 g cukr krupice 50 g vlašské ořechy 100 g mletý mák 2 ks cukrová řepa (200g) drobenka 50 g máslo 50 g cukr moučka 50 g hrubá mouka
Postup Jihomoravské řepánky s mákem recept
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, vsypeme lžíci cukru, zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé mléko i cukr. Dále špetku soli, vejce, rozpuštěné máslo a vše vařečkou zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Poprášíme moukou a necháme pod čistou utěrkou na teplém místě 45 minut kynout.
Řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo a na másle dusíme doměkka. Do ještě horké řepy přidáme mák, cukr, nasekané ořechy a krátce podusíme. Necháme vychladnout.
Vykynuté těsto si na pomoučený vál rozdělíme na stejné hromádky. Každou naplníme, zabalíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme v teple ještě 25 minut kynout.
Z másla, mouky a cukru připravíme drobenku.
Povrch řepánků potřeme rozšlehaným vejcem a každému uděláme z drobenky čepičku.
Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, asi 20 minut na 180 °C.