Jákobova čočková polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

nálev
1 stroužek česnek
1 ks cibule
3 ks mrkev
0.3 hrnku kroupy
1 list bobkový list
2 hrnky červená čočka
1 lžička mletý kmín
2 lžíce panenský olivový olej
0.5 hrnku čerstvý koriandr
3 ks celerová nať
1 lžička yzop
0.5 lžičky sumah (Škumpa koželužská)
náplň
2 l zeleninový nebo kuřecí vývar

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájíme lístky koriandru. Oškrábeme mrkev, nakrájíme na kousky. Nakrájíme celerovou nať i s listy na kousky, včetně listů.

  2. V samostatném hrnci osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky s olivovým olejem. Přidáme lisovaný stroužek česneku, mrkev nakrájenou na kousky a celerovou nať. Mícháme, dokud cibule nebude zlatá a zelenina zkaramelizovaná. Přidáme červenou čočkou a kroupy. Vše zalijeme 2 l vývaru a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu.

  3. Jákobovu čočkovou polévku dochutíme. Přidáme 1/4 šálku čerstvého nasekaného koriandru, kmín, yzop nebo petrželku, škumpu (volitelně) a bobkový list. Hrnec přiklopíme pokličkou a pozvolna vaříme 1,5 - 2 hodiny. Mícháme každých 30 minut, vaříme, dokud polévka nebude dostatečně hustá.

  4. Jákobova čočková polévka je dobrá posypaná nastrouhaným koriandrem. Polévku podáváme s čerstvým chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy