Jákobova čočková polévka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- nálev 1 stroužek česnek 1 ks cibule 3 ks mrkev 0.3 hrnku kroupy 1 list bobkový list 2 hrnky červená čočka 1 lžička mletý kmín 2 lžíce panenský olivový olej 0.5 hrnku čerstvý koriandr 3 ks celerová nať 1 lžička yzop 0.5 lžičky sumah (Škumpa koželužská) náplň 2 l zeleninový nebo kuřecí vývar
Postup Jákobova čočková polévka recept
Postup přípravy receptu
-
Nakrájíme lístky koriandru. Oškrábeme mrkev, nakrájíme na kousky. Nakrájíme celerovou nať i s listy na kousky, včetně listů.
V samostatném hrnci osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky s olivovým olejem. Přidáme lisovaný stroužek česneku, mrkev nakrájenou na kousky a celerovou nať. Mícháme, dokud cibule nebude zlatá a zelenina zkaramelizovaná. Přidáme červenou čočkou a kroupy. Vše zalijeme 2 l vývaru a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu.
Jákobovu čočkovou polévku dochutíme. Přidáme 1/4 šálku čerstvého nasekaného koriandru, kmín, yzop nebo petrželku, škumpu (volitelně) a bobkový list. Hrnec přiklopíme pokličkou a pozvolna vaříme 1,5 - 2 hodiny. Mícháme každých 30 minut, vaříme, dokud polévka nebude dostatečně hustá.
Jákobova čočková polévka je dobrá posypaná nastrouhaným koriandrem. Polévku podáváme s čerstvým chlebem.