Jáhelník se švestkami a ořechy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
1 špetka sůl
4 ks vejce
100 g rozinky
200 jáhly
1 lžička mletá skořice
100 g vlašské ořechy
200 g kompotované švestky
6 lžic datlový sirup
podle potřeby
máslo
na ozdobu
zakysaná smetana
Postup Jáhelník se švestkami a ořechy recept
Postup přípravy receptu
-
Jáhly nasypeme do cedníku a spaříme vroucí vodou, aby nebyly hořké. Spařené jáhly vsypeme do hrnce, zalijeme vroucí vodou, trochu osolíme a vaříme asi 20 minut.
Žloutky, med, mletou skořici, rozinky a nadrobno nasekané ořechy vmícháme do jáhelné kaše. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Sněhovou pěnu opatrně vmícháme do jáhlové hmoty.
Pekáček vymažeme máslem, dáme do něj polovinu jáhlové kaše a uhladíme. Poklademe okapanými švestkami a překryjeme druhou polovinou kaše.
Jáhelník se švestkami a ořechy pečeme na 160 °C 50 - 60 minut.
Ještě teplý jáhelník se švestkami a ořechy nakrájíme na porce, položíme na nahřáté talíře a ozdobíme kopečkem zakysané smetany.