Jáhelník se švestkami a ořechy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
4 ks vejce
100 g rozinky
200 jáhly
1 lžička mletá skořice
100 g vlašské ořechy
200 g kompotované švestky
6 lžic datlový sirup
podle potřeby
máslo
na ozdobu
zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Jáhly nasypeme do cedníku a spaříme vroucí vodou, aby nebyly hořké. Spařené jáhly vsypeme do hrnce, zalijeme vroucí vodou, trochu osolíme a vaříme asi 20 minut.

  2. Žloutky, med, mletou skořici, rozinky a nadrobno nasekané ořechy vmícháme do jáhelné kaše. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Sněhovou pěnu opatrně vmícháme do jáhlové hmoty.

  3. Pekáček vymažeme máslem, dáme do něj polovinu jáhlové kaše a uhladíme. Poklademe okapanými švestkami a překryjeme druhou polovinou kaše.

  4. Jáhelník se švestkami a ořechy pečeme na 160 °C 50 - 60 minut.

  5. Ještě teplý jáhelník se švestkami a ořechy nakrájíme na porce, položíme na nahřáté talíře a ozdobíme kopečkem zakysané smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy