Hruškový moučník s čokoládovým krémem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 ks hruška
2 lžičky drcené mandle
těsto
120 g cukr
1 ks vejce
120 g máslo
300 g hladká mouka
citronová kůra
krém
2 ks žloutek
0.5 l mléko
100 g hladká mouka
1 ks vanilkový lusk
2 lžičky holandské kakao

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si těsto. Na vál prosejeme mouku. Do středu přidáme cukr, nastrouhané máslo, vejce, nastrouhanou kůru z citronu a rychle vypracujeme těsto. Podle potřeby si namáčíme ruce ve studené vodě. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut vychladit do lednice.

  2. Zatím si připravíme krém. Svaříme mléko s rozpůleným a vyškrábnutým vanilkovým luskem, včetně dřeně. Stranou smícháme žloutky s cukrem. Po částech vmícháme prosátou mouku a za neustálého míchání horké mléko. Vše dáme zpět do kastrůlku a dáme pomalu vařit. Zvolna zahříváme asi 3 minuty. Pak přidáme asi 2 lžičky kakaa a vmícháme, aby se nevytvořily hrudky. Odstavíme, přelijeme do misky a necháme vychladnout. Omyté hrušky nakrájíme na kostičky.

  3. Těsto rozdělíme na větší a menší část, vyválíme, ale ne úplně na tenký plát. Větší část těsta dáme do vymazané dortové formy a prsty rozprostřeme i na hrany formy. Propícháme vidličkou. Na těsto vlijeme krém, posypeme hruškami, mandlemi a uzavřeme menším zbytkem těsta. Hruškový moučník s čokoládovým krémem pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.

  4. Upečený hruškový moučník s čokoládovým krémem necháme vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat. Zdobíme podle fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!