Hruškový koláč s pudinkem a smetanou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
75 g cukr
1 špetka sůl
1 ks vejce
125 g máslo
250 g hladká mouka
1 lžička kypřící prášek do pečiva
0 ks neošetřená citronová kůra
sirup
100 g cukr
1 l voda
krém
1 špetka sůl
3 ks vejce
180 ml zakysaná smetana
náplň
1 kg hrušky
1 balíček pudinkový prášek
na ozdobu
hrušky

Postup přípravy receptu

  1. Z prosáté mouky, prášku do pečiva, špetky soli, nastrouhané citronové kůry z poloviny citronu, studeného nakrájeného másla, cukru a jednoho vejce vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské folie a uložíme na 30 minut do lednice.

  2. Hrušky s červenou slupkou oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky. Nakrájené hrušky dáme vařit asi na 8 minut do vroucí vody s cukrem. Vanilkový pudink rozmícháme s troškou sirupu, ve kterém jsme vařili hrušky. Rozmíchaný pudink uvaříme v 1/2 litru cukrového sirupu.

  3. Menší plech nebo kulatou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto natáhneme na plech, přikryjeme dobře i strany. Zbytek těsta opatrně odřízneme. Těsto propícháme slabě vidličkou, posypeme uvařenými hruškami a zalijeme pudinkem.

  4. Hruškový koláč pečeme 35 minut v troubě předehřáté na 160 °C.

  5. Žloutky oddělíme od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli v pevný sníh. Žloutky vyšleháme se smetanou a nakonec opatrně spojíme se sněhem z bílků. Směs rozetřeme na koláč a dopékáme dalších asi 25 minut do zlatohněda. Upečený koláč necháme úplně vychladnout.

  6. Hruškový koláč s pudinkem a smetanou ozdobíme plátky hrušek, nakrájíme a už si jen pochutnáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!