Houskové knedlíky i v mikrovlnce recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks vejce
1 hrnek mléko
1 lžička prášek do pečiva
1 ks rohlík
1 hrnek hrubá mouka
podle chuti
0.5 lžičky sůl
podle potřeby
sádlo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Odměřujeme hrnečkem o obsahu 1/4 l. Většina hrnečků má větší obsah než 1/4 l, takže dáváme pozor.

  2. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky, mléko a sůl rozšleháme, přidáme nakrájené pečivo, necháme trochu nasáknout. Přimícháme ostatní suroviny. Směs nebude hustá. Tak to musí být, jinak to nebude nadýchané. Přimícháme do těsta dobře ušlehaný sníh z bílků. Těsto nandáme do dobře máslem nebo sádlem vymazaných čtyř hrnků. Hrnky vymažeme až nahoru, těsto nabude, takže hrnky naplníme jenom do tří čtvrtin.

  3. Do hrnce nalijeme vodu, aby sahala do výšky hrnečků asi 3 cm. Nikdy nedáváme hrnky na dno hrnce, ale dáme si tam nějaký pařáček! Hrnec přikryjeme pokličkou a hrnečky o průměru 7,5 cm od doby varu vaříme cca 25 - 28 minut. Hotový knedlík vyklopíme, zkusíme jeden a potom vyndáme ostatní. Nezapomeneme propíchnout, aby vyšla pára.

  4. Vaření hrnečkových knedlíků v mikrovlnce. Hrnečky si vymažeme sádlem nebo máslem. Zamíchanou směs na knedlíky si nandáme do čtyř hrnečků do tří čtvrtin výšky. Mám obyčejnou mikrovlnku, která má největší výkon 700 W. Tam jsem knedlíky dělala 8 - 9 minut. Protože hrnečky jsou dost u sebe je dobré po polovině vaření hrnečky otočit. Záleží na tom, kolik hrnečků budeme dělat najednou. Kdybyste zjistili při vyklopení, že knedlík ještě není hotový, dáte ho ještě na chvíli zpátky do mikrovlnky. Když jsem dělala poloviční dávku a tudíž dva hrnky, tak jsem to měla za 6 minut. Hotové knedlíky klasicky propíchneme nebo rovnou nakrájíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!