Houbovo-špenátové lasagne recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0 balíčků lasagne
1 balíček gouda
náplň 1
2 stroužky česnek
sůl
2 ks vejce
0 hrnků mléko
1 kostka masox
1 lžíce hladká mouka
1 balíček mražený špenátový protlak
náplň 2
olej
sůl
mléko
hladká mouka
sterilované houby
náplň 3
1 balíček niva
0 balíčků eidam
podle chuti
masox
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme špenát. V hrnci necháme rozmrazit zmrazený špenátový protlak a za stálého míchání zahříváme. Poté přidáme prolisovaný česnek a podle chuti dosolíme. Do špenátu rozdrobíme masox a důkladně promícháme. V mléce si rozmícháme mouku a směsí zahustíme špenát. Nakonec jen do horkého špenátu vmícháme rozšlehaná vejce. Kdo chce, může přidat orestovanou cibuli.

  2. Když máme hotový špenát, uděláme si zásmažku z oleje a mouky a postupně doléváme mlékem, než nám vznikne hustý bešamel. Nepíši sem množství, dělám to od oka, aby ho bylo přibližně stejně jako špenátu. Bešamel osolíme a vmícháme nakrájené čerstvé povařené nebo sterilované houby. Tím máme hotovou druhou náplň do lasagní.

  3. V malém hrnku si ve vroucí vodě rozmícháme masox. Vývar přelijeme do misky nebo hrnce a přilijeme studenou vodu, aby nás nepálil. V masoxu postupně namáčíme jednotlivé plátky lasagní, které pokládáme hned jako první vrstvu do máslem vymazaného pekáče.

  4. Na těstoviny rozetřeme vrstvu špenátu, na něj přidáme vrstvu bešamelu s houbami a rovnoměrně posypeme nastrouhaným eidamem a nivou. Takto zopakujeme podle velikosti pekáče. Já opakovala jen jednou, měla jsem velký pekáč, takže nízkou vrstvu. Nakonec zakončíme vrstvou nasáklých lasagní, plátků goudy a zbytkem nivy. Zbylý masoxový vývar ještě využijeme tak, že jím podlijeme celé lasagne, dobře se tak uvaří a budou krásně měkké.

  5. Houbovo-špenátové

  6. lasagne pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C asi půl hodiny, dokud plátky lasagní nezměknou. Poté troubu vypneme a necháme chvíli dojít.

  7. Houbovo-špenátové lasagne naporcujeme a podáváme. Chutnají nejlépe ihned, ale dají se jíst i uleželé a studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy