Houbovo-špenátové lasagne recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 0 balíčků lasagne 1 balíček gouda náplň 1 2 stroužky česnek sůl 2 ks vejce 0 hrnků mléko 1 kostka masox 1 lžíce hladká mouka 1 balíček mražený špenátový protlak náplň 2 olej sůl mléko hladká mouka sterilované houby náplň 3 1 balíček niva 0 balíčků eidam podle chuti masox podle potřeby máslo na vymazání
Postup Houbovo-špenátové lasagne recept
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme špenát. V hrnci necháme rozmrazit zmrazený špenátový protlak a za stálého míchání zahříváme. Poté přidáme prolisovaný česnek a podle chuti dosolíme. Do špenátu rozdrobíme masox a důkladně promícháme. V mléce si rozmícháme mouku a směsí zahustíme špenát. Nakonec jen do horkého špenátu vmícháme rozšlehaná vejce. Kdo chce, může přidat orestovanou cibuli.
Když máme hotový špenát, uděláme si zásmažku z oleje a mouky a postupně doléváme mlékem, než nám vznikne hustý bešamel. Nepíši sem množství, dělám to od oka, aby ho bylo přibližně stejně jako špenátu. Bešamel osolíme a vmícháme nakrájené čerstvé povařené nebo sterilované houby. Tím máme hotovou druhou náplň do lasagní.
V malém hrnku si ve vroucí vodě rozmícháme masox. Vývar přelijeme do misky nebo hrnce a přilijeme studenou vodu, aby nás nepálil. V masoxu postupně namáčíme jednotlivé plátky lasagní, které pokládáme hned jako první vrstvu do máslem vymazaného pekáče.
Na těstoviny rozetřeme vrstvu špenátu, na něj přidáme vrstvu bešamelu s houbami a rovnoměrně posypeme nastrouhaným eidamem a nivou. Takto zopakujeme podle velikosti pekáče. Já opakovala jen jednou, měla jsem velký pekáč, takže nízkou vrstvu. Nakonec zakončíme vrstvou nasáklých lasagní, plátků goudy a zbytkem nivy. Zbylý masoxový vývar ještě využijeme tak, že jím podlijeme celé lasagne, dobře se tak uvaří a budou krásně měkké.
Houbovo-špenátové
lasagne pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C asi půl hodiny, dokud plátky lasagní nezměknou. Poté troubu vypneme a necháme chvíli dojít.
Houbovo-špenátové lasagne naporcujeme a podáváme. Chutnají nejlépe ihned, ale dají se jíst i uleželé a studené.