Houbovina z Ústecka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 5 stroužků česnek 3 lžičky sůl 7 ks vejce 2 dl mléko 2 lžíce majoránka 2 lžičky koření na čínu 7 ks rohlík 0 lžiček mletý pepř 1 lžička kypřící prášek 0 lžiček muškátový květ 200 g kysané zelí 50 g sádlo na vymazání 20 g dětská krupice 150 g uzená krkovice 400 g směs čerstvých hub 50 g sádlo pod houby na potření 1 dl olej 2 stroužky prolisovaný česnek podle potřeby 1 dl vlažná voda
Postup Houbovina z Ústecka recept
Postup přípravy receptu
-
V misce si ve 2,5 dl mléka namočíme na kousky lámané rohlíky, 20 g krupice, 2 lžičky soli,1 lžičku kypřícího prášku a 5 stroužků prolisovaného česneku.
Na 50 g sádla podusíme směs hub nakrájených na hrubší proužky, nudličkami krkovice, 1,5 dl vody, kořením na čínu a půl lžičkou soli. Dusíme asi 10 minut.
V druhém malém hrnci povaříme 10 minut vymačkané kysané zelí v 500 ml vody. Po uvaření ho scedíme a vmícháme k podušeným houbám s uzenou krkovicí.
Nyní vezmeme naše rozmočené rohlíky v mléce, přidáme k nim vejce, pepř, majoránku, muškátový květ a vše rozmačkáme na kaši. Tuto kaši přidáme ke směsi zelí, hub a uzeniny. Veškeré suroviny smícháme a propracujeme v řidší těsto. Je-li málo řídké přidáme, trochu vlažné vody.
Těsto ochutíme solí, přelijeme do vymaštěného pekáčku a pečeme dozlatova asi 60 minut při 180 °C. Během pečení houbovinu potíráme trochou oleje, ve kterém jsme rozmíchali prolisovaný česnek. Upečenou houbovinu z Ústecka necháme vychladnout.
Houbovinu z Ústecka nakrájíme na kousky zhruba 10 x 6 cm a můžeme podávat.