Houbovina z Ústecka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 stroužků česnek
3 lžičky sůl
7 ks vejce
2 dl mléko
2 lžíce majoránka
2 lžičky koření na čínu
7 ks rohlík
0 lžiček mletý pepř
1 lžička kypřící prášek
0 lžiček muškátový květ
200 g kysané zelí
50 g sádlo na vymazání
20 g dětská krupice
150 g uzená krkovice
400 g směs čerstvých hub
50 g sádlo pod houby
na potření
1 dl olej
2 stroužky prolisovaný česnek
podle potřeby
1 dl vlažná voda

Postup přípravy receptu

  1. V misce si ve 2,5 dl mléka namočíme na kousky lámané rohlíky, 20 g krupice, 2 lžičky soli,1 lžičku kypřícího prášku a 5 stroužků prolisovaného česneku.

  2. Na 50 g sádla podusíme směs hub nakrájených na hrubší proužky, nudličkami krkovice, 1,5 dl vody, kořením na čínu a půl lžičkou soli. Dusíme asi 10 minut.

  3. V druhém malém hrnci povaříme 10 minut vymačkané kysané zelí v 500 ml vody. Po uvaření ho scedíme a vmícháme k podušeným houbám s uzenou krkovicí.

  4. Nyní vezmeme naše rozmočené rohlíky v mléce, přidáme k nim vejce, pepř, majoránku, muškátový květ a vše rozmačkáme na kaši. Tuto kaši přidáme ke směsi zelí, hub a uzeniny. Veškeré suroviny smícháme a propracujeme v řidší těsto. Je-li málo řídké přidáme, trochu vlažné vody.

  5. Těsto ochutíme solí, přelijeme do vymaštěného pekáčku a pečeme dozlatova asi 60 minut při 180 °C. Během pečení houbovinu potíráme trochou oleje, ve kterém jsme rozmíchali prolisovaný česnek. Upečenou houbovinu z Ústecka necháme vychladnout.

  6. Houbovinu z Ústecka nakrájíme na kousky zhruba 10 x 6 cm a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy