Hořký čokoládový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
200 g hladká mouka
120 g změklé máslo
50 g třtinový cukr
náplň
1 ks vejce
2 dl smetana ke šlehání
5 lžic polotučné mléko
200 g hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa (nad 60%)
na ozdobu
kakao

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si těsto. Utřeme máslo s cukrem a špetkou soli, přidáme vejce a za stálého míchání přidáme i postupně všechnu mouku. Vypracujeme těsto, které necháme pár hodin odpočívat v lednici.

  2. Z těsta vyválíme placku tak velkou, aby pokryla dno kulaté formy a ještě nám zbylo pár centimetrů na přesáhnutí okraje. Na klasickou formu o průměru 26 cm vyválíme placku velkou něco přes 30 cm. Těsto propícháme vidličkou, neupečené zakryjeme pečícím papírem a zatěžkáme oříšky či sušeným ovocem. Korpus na čokoládový koláč pečeme na 180 °C asi 15 minut. Po upečení papír s oříšky a ovocem odstraníme.

  3. Náplň si připravíme během pečení korpusu z nalámané čokolády, mléka a smetany. Vše mícháme v hrnci na mírném ohni tak dlouho, dokud nemáme hustou čokoládovou kaši. Mícháme i po odstavení. Poté přidáme rozšlehané vejce. Směs nalijeme na upečený korpus, vrátíme do trouby a zapékáme ještě dalších 10 minut.

  4. Hořký čokoládový koláč necháme vychladnout, poté dáme nejméně na hodinu do lednice a před podáváním jej hustě posypeme kakaem. Hořký čokoládový koláč krájíme na trojúhelníčky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!