Gurmánské gazpacho recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 ks cibule
500 g rajče
150 ml olivový olej
1 ks zelená paprika
1 ks salátová okurka
150 g bílý chléb
na ozdobu
bylinky
podle chuti
mletý bílý pepř
červený vinný ocet
mořská sůl
tmavý třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu omyjeme, oloupeme a zbavíme jader. Vyzrálá a šťavnatá rajčata musíme předtím krátce spařit. Papriky péct asi 8 minut pod grilem a krátce zabalit do mikrotenové fólie.

  2. Nakrájíme zeleninu na malé kousky a vložíme do velké nádoby. Přidáme rozmočený bílý chléb nebo bagetu bez kůrky, prolisovaný česnek, cibuli, sůl, pepř, trochu cukru. Zalijeme olivovým olejem a nahrubo rozmixujeme ponorným mixérem. Pak ještě dochutíme červeným vinným octem, případně zředíme vodou a gazpacho umixujeme dohladka. Nakonec gazpacho dochutíme bylinkami, zejména bazalkou.

  3. Vychlazené gazpacho se podává s rozmanitými přílohami, které si střídavě vkládáme do polévky. Mohou to být krutony, kousky šunky, sýra, olivy, nahrubo nasekaná vařená vejce, naťová cibulka, kousky mladé cukety, rajčat, papriky, okurky. Záleží na chuti a fantazii. Může to být lehká a příjemná letní večeře na zahradě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy