Gugla recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek 1 dl olej 1 kg brambory 1 dl mléko 3-4 lžíce hladká mouka 400 g uzené maso podle chuti sůl majoránka mletý pepř podle potřeby tuk na vymazání
Postup Gugla recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si opravdu velkou mísu. Všechny brambory oškrábeme a nastrouháme nahrubo. Uzené maso nakrájíme na kostičky. Kolik masa přidáte, záleží na vaší chuti, na uvedené množství ale minimálně 400 g.
Maso dáme do mísy k bramborám, přilijeme olej, vmícháme prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku. Majoránkou rozhodně nešetříme a ve finále vše důkladně promícháme. V případě, že jsou brambory hodně mokré, část vody z nich slijeme. Nakonec přidáme do těsta mléko a mouku a vše ještě jednou promícháme.
Hluboký plech vymažeme olejem nebo sádlem a všechno bramborové těsto do něj urovnáme. Použít můžeme i zapékací misku, z té ale nebude mít lahodná gugla tak křupavé dno. Připravený plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a dáme péct asi na 30 minut. Když začíná mít gugla růžovou křupavou kůrku, teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme dalších asi 30 minut.
Gugla chutná teplá i studená jako chuťovka, ale klidně si ji můžeme dát i na oběd či večeři. Guglu podáváme s kyselou okurkou.