Gugla - bramborový trhák recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
4 stroužky česnek
1 dl olej
1 kg brambory
1 dl mléko
4 lžíce hladká mouka
400 g uzené maso
podle chuti
sůl
majoránka
mletý černý pepř
podle potřeby
tuk na vymazání
příloha
kyselá okurka

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme opravdu velkou mísu. Brambory oškrábeme a nastrouháme nahrubo. Uzené maso nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme.

  2. Maso přidáme k bramborám, dále přidáme olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku a vše důkladně promícháme. Pokud budou brambory moc mokré, část vody z nich slijeme. Nakonec přidáme mouku a mléko a vše ještě jednou promícháme.

  3. Hluboký plech vymažeme olejem nebo sádlem a všechno bramborové těsto do něj urovnáme. Případně můžeme použít i zapékací mísu, ale z té nebude mít gugla tak křupavé dno.

  4. Připravený plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a dáme péct na 30 minut. Když začíná mít gugla růžovou křupavou kůrku, teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme dalších 30 minut.

  5. Guglu - bramborový trhák ihned podáváme k jídlu s kyselou okurkou nebo různou zeleninovou oblohou podle chuti. Normálně je to porce pro 8 lidí, ale většinou stačí tak maximálně pro 4 lidi.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy