Guatemalský salát recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

salát
2 stroužky česnek
3 ks rajče
2 ks avokádo
1 ks limetka
podle chuti
1 špetka sůl

Postup přípravy receptu

  1. Dužinu avokáda nakrájíme na 0,5 - 1 cm kousky, jak se povede, vůbec na tom nezáleží. To samé s rajčaty. Objemově platí, že kolik avokáda, tolik rajčat. Avokádo s rajčaty vložíme do misky a na směs vymačkáme celou limetku. Já dělám většinou poloviční porci, takže dávám jen půlku. Může se zdát, že je limetky moc, ale není. Avokádo to vše vsaje. Podle chuti přidáme česnek rozetřený se solí. Buď salát jen ovoní, nebo salát může i trochu pálit. Zamícháme, ochutnáme a případně ještě dosolíme.

  2. Rajčata můžeme zaměnit za cherry rajčata, výsledek bude ještě o něco lepší.

  3. Kdo neví, jak na avokádo: Avokádo po celém obvodu (vertikálně) obkrojíme nožem. Slupku i dužinu musíme proříznout až k pecce. Pak už stačí šroubovitým pohybem pootočit poloviny proti sobě. Pecka buď vypadne, nebo jí pomůžeme nožem či lžící. Nejjednodušší způsob je poté dužinu vydlabat lžicí.

  4. Pozor, při nákupu avokáda v supermarketech jsou často nezralá a jako kámen. Na omak by mělo avokádo být něco mezi jablkem a pomerančem. Z nezralého avokáda salát neuděláme, museli bychom ho nechat několik dní dojít. Zcela měkké přezrálé avokádo je naopak hnědé, hořké a nedobré.

  5. Guatemalský salát je nejlepší konzumovat ihned, druhý den už není ani z poloviny tak dobrý, protože avokádo nevydrží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy