Gruzínský medovník recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
3 ks vejce
3 lžíce med
250 g hera
1 lžička soda
400 g hladká mouka
300 g třtinový cukr
krém
250 g máslo
1 plechovka salko

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si uvaříme neotevřenou plechovku salka. Vaříme ji ve vodě asi 2 - 3 hodiny.

  2. Připravíme vodní lázeň. Na sporákovou plotýnku dáme dva hrnce. Do většího dáme menší. Do většího hrnce nalijeme na dno trochu vody a do tohoto hrnce dáme menší hrnec, ve kterém připravujeme těsto.

  3. V lázni necháme rozpustit tuk. Pak do něj nasypeme cukr, med, rozšlehané vejce a mouku smíchanou se sodou. Ručním mixérem nebo vařečkou mícháme, až se všechny ingredience spojí.

  4. Připravíme si tři plechy s pečícím papírem. Těsto rozdělíme stejnoměrně na plechy a rozetřeme. Plechy s medovými pláty dáme péct do vyhřáté trouby na 150 °C asi na 10 minut.

  5. Během pečení si připravíme krém. Máslo šleháme do pěny a postupně přidáváme karamel z plechovky, až vznikne krém. Můžeme do něj přidat i mleté ořechy.

  6. Upečené těsto nakrájíme na stejné plátky a odkrojíme kraje na drobenku, se kterou budeme posypávat hotový výrobek.

  7. Jednotlivé pláty upečeného těsta potíráme připraveným krémem a vrstvíme na sebe. Celý medovník natřeme krémem a posypeme drobky smíchanými s ořechy, přičemž ořechy nemusí být.

  8. Gruzínský medovník necháme uležet a můžeme se do něj pustit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy