Griliášový dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
8 ks vejce
50 g máslo
50 g mandle
150 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
1 lžička citronová kůra
60 g hrubá mouka
60 g piškotové drobečky
50 g griliáš
náplň
150 g máslo
3 lžíce rum
100 g cukr moučka
100 g griliáš
na ozdobu
100 g mandle
100 g cukr krupice
100 g ořechy
podle potřeby
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme griliáš. Ořechy dáme na plech do teplé trouby, trochu je opražíme, v ubrousku oloupeme a rozsekáme. Použijeme-li mandle, vhodíme je na chvilku do vařící vody a spaříme. Na pánvi upražíme cukr do žluté barvy, přidáme ořechy nebo mandle a ještě chvíli pražíme. Vál potřeme máslem, na něj rozetřeme griliáš z mandlí nebo ořechů, necháme vychladnout. Potom griliáš jemně potlučeme nebo pomeleme v mlýnku na ořechy.

  2. Máslo umícháme, přidáme cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr, žloutky a všechno vymícháme do pěny. Potom přidáme tlučený griliáš a loupané mandle. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj cukr a společně s moukou a strouhanými piškoty zamícháme do těsta.

  3. Náplň si připravíme tak, že máslo s cukrem umícháme do pěny, přidáme tlučený griliáš s rumem a zamícháme.

  4. Připravené těsto na griliášový dort nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a v mírně vyhřáté troubě upečeme.

  5. Upečený a vychladlý korpus dortu podélně rozřízneme, naplníme a spojíme. Povrch a boky potřeme náplní a posypeme zbylým tlučeným griliášem.

  6. Griliášový dort necháme vychladit, nakrájíme na porce a podáváme. Dort skvěle chutná ke kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy