Gemerské koule recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks cibule
50 g sádlo na smažení
těsto
4 stroužky česnek
1 ks vejce
1 kg brambory
1 ks žloutek
60 g hrubá mouka
100 g oravská slanina
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
1 lžíce sušená majoránka
na obalení
70 g hladká mouka
30 g škrobová moučka

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si uvaříme ve slupce 400 g brambor. Druhý den je oloupeme a umeleme na masovém mlýnku. Oravskou slaninu nakrájíme na nudličky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.

  2. Oravskou slaninu osmahneme, potom smícháme s vejcem, žloutkem, hrubou moukou, solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Nakonec oškrábeme zbylé syrové brambory a jemně je nastrouháme. Nastrouhané brambory vymačkáme a přidáme do směsi.

  3. Všechno dobře promícháme a tvarujeme větší koule asi o průměru 6 cm, které obalíme ve směsi z hladké mouky a škrobové moučky. Koule vaříme asi 15 minut ve velkém hrnci s větším množstvím osolené vody. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle.

  4. Gemerské koule polijeme osmaženou cibulí a podáváme je s uvařeným kysaným zelím.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy