Florida s jahodami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

400 g jahody
těsto
30 g olej
100 g žloutek
160 g bílek
200 g hladká mouka
1 špetka citronová kůra
2 dl smetana ke šlehání
80 g sladidlo
krém
80 g máslo
3 dl mléko
40 g sladidlo
1 ks vanilkový pudinkový prášek
na ozdobu
jahody

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. V míse ponořené ve vodní lázni ušleháme z bílků tuhý a umělého sladidla (sorbitu se sacharinem) pevný sníh. Jeden po druhém do něj zašleháme žloutky za postupného přilévání oleje. Pozor, hmota se nesmí srazit. Vmícháme citronovou kůru. Na závěr zlehka vmícháme prosátou mouku.

  2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut. Větší část mléka přivedeme k varu, vmícháme do něj zbylé mléko, ve kterém jsme rozmíchali pudinkový prášek. Mléko povaříme do zhoustnutí. Pudink necháme za stálého šlehání vychladit. Pak do něj zašleháme vlažné máslo a rozpustíme v něm sladidlo, nejlépe irbis big sweet.

  3. Vychladlý korpus rozkrojíme na dva pláty a použijeme jen spodní (nebo oba, ale zdvojnásobíme množství krému, jahod a šlehačky a připravíme dva dorty). Naneseme na něj krém, poklademe ho celými jahodami a necháme vychladit. Pak na krém navršíme našlehanou smetanu, uhladíme ji a dort ozdobíme jahodami a zbylou smetanou.

  4. Floridu s jahodami necháme ztuhnout a můžeme servírovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy