Fílovy utopenci recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0.5 kg cibule
2 kg špekáčky
8 ks feferonky
1 lžíce cukr moučka
nálev
0 l ocet
1 l voda
1 balení Deko
3 ks bobkový list
13 kuliček nové koření
0.5 l světlé pivo

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci smícháme suroviny na nálev (voda, ocet, pivo, nové koření, bobkový list a pepř).

  2. Mezitím si připravíme sklenici na utopence. Já používám 5l sklenici.

  3. Oloupeme špekáčky (čím poctivější, tím lépe se loupou). Dále je nařízneme do kříže, ale někde za polovinou špekáčku musí zůstat v jednom kuse. Dovnitř naříznutých špekáčků nameleme pepř (ideálně čtyřbarevný).

  4. Špekáčky do sklenice vkládáme do vrstev s cibulí nakrájenou na kolečka (cibulí nešetřit). Průběžně prosypáváme moučkovým cukrem. Nebojte se přitlačit a pěkně je "naštosovat". Doporučuji přidat i feferonky (zhruba 1 feferonka na 3 špekáčky).

  5. Nálev mezitím nejspíš začne vařit. Přidáme DEKO a 4 - 8 minut povaříme. Necháme vychladnout.

  6. Nakonec vše zalijeme VYCHLADLÝM nálevem. Necháme zrát nejméně 10 dní, v temnu a chladu (ale zase ne v lednici, aby se lák stihl rozležet).

  7. Filovy utopenci nejlépe chutnají s chlebem a ještě lépe s plzeňským pivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy