Filo těsto recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks citron 8 hrnků hladká mouka 2 lžičky bílý vinný ocet 1 hrnek teplá voda 2 lžíce extra panenský olivový olej
Postup Filo těsto recept
Postup přípravy receptu
-
Z citronu vymačkáme šťávu a připravíme všechny ostatní suroviny.
6 hrnků mouky dáme do mísy. Uděláme v ní důlek a nalijeme do něj všechny tekuté ingredience, promícháme a v míse rukou hněteme. Když těsto začne držet pohromadě, položíme na pomoučněný vál a hněteme 10 minut. Můžeme si na hnětení namazat ruce olivovým olejem, pokud potřebujeme.
Filo těsto rozdělíme na 18 - 20 stejných kusů. Každý kousek rozválíme do oválu širokého asi 47 cm. Vál a těsto si pěkně posypeme moukou, aby se nelepilo. Každá placka by měla být tlustá jako 2 kopírovací papíry položené na sebe.
Postup je hodně pracný a těsto z obchodu je většinou děláno strojově, proto nikdy nedosáhnete takové tenkosti jako u kupovaného těsta.