Filírovaná kachní prsa se švestkovou omáčkou a pečenou bramborovou kaší a bylinkami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
-
50 ml olej
sůl
25 g máslo
8 ks brambory
250 ml mléko
50 ml slivovice
pepř
80 g sušené švestky
80 g švestková povidla
800 g kachní prsa
čerstvé bylinky
Postup Filírovaná kachní prsa se švestkovou omáčkou a pečenou bramborovou kaší a bylinkami
Postup přípravy receptu
-
Kachní prsa odblaníme a očistíme. Kůži nakrojíme na větší kostky a prsa osolíme a opepříme. Sušené švestky pokrájíme
Kachní prsa položíme kůží dolů na rozpálenou pánev. Restujeme postupně z obou stran bez tuku, protože samotná nakrojená kůže vypustí tuku dostatek. Po orestování prsa vyjmeme a vložíme do středně vyhřáté trouby na asi 9 minut a pečeme dozlatova. Do výpeku přidáme švestky, slivovici a zahustíme švestkovými povidly
Brambory oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do osolené vody a vaříme přibližně 30 minut. Mezitím si ohřejeme mléko. Když jsou brambory měkké, vodu slijeme, přidáme máslo. Rozšťoucháme nebo šleháme ručním šlehačem a přitom přiléváme teplé mléko. Pokračujeme, dokud není kaše hladká. Poté si z kaše uděláme kopečky, které klademe na pečící papír. Kaši vložíme do trouby a pečeme asi 10 minut dozlatova. Před podáváním přidáme čerstvé bylinky
Na nahřáté talíře rozdělíme pečenou bramborovou kaši, filírovaná kachní prsa a doplníme švestkovou omáčkou. Filírovaná kachní prsa se švestkovou omáčkou a pečenou bramborovou kaší a bylinkami ihned podáváme.