Džatky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 hrnečky hrubá mouka
12 ks středně velké brambory
podle chuti
sůl
cibule
uzená slanina
podle potřeby
máslo
voda
příloha
acidofilní mléko

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky, zalijeme vodou, osolíme a necháme rozvařit. Těsně před dovařením vodu slijeme tak, že část vody v bramborách necháme. Posypeme je moukou a necháme sevřít.

  2. Mezitím si podle chuti na drobné kostičky nakrájíme cibuli a uzenou slaninu. Opražíme dozlatova.

  3. Brambory s moukou odstavíme a šťouchadlem rozmačkáme a spojíme. Lžící, kterou si namáčíme ve vodě z brambor, vykrajujeme do mísy koule, které na závěr polijeme opraženou cibulí se slaninou. Zapíjíme acidofilním mlékem.

  4. Džatky můžeme podávat i nasladko. Polít je máslem, posypat cukrem a připíjet oslazené mléko. Džatky jsou dobré i s tvarohem a polité máslem, případně ochucené brynzou a přelité vyškvařenou slaninou.

  5. Komu se dá postup složitý, uvaří brambory doměkka, přidá asi jednu polévkovou lžíci másla, zasype moukou a ještě trochu povaří. Potom dobře vymícháme. Tuto kaši servírujeme obdobně jako džatky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy