Drážďanská štola recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1/2 lžičky sůl
200 g máslo
50 g máslo
2 lžíce rum
1 ks žloutek
1/2 hrnku mléko
1 kostka droždí
1/2 hrnku cukr krupice
1/2 hrnku cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
2 hrnky hladká mouka
1 lžíce citronová kůra
2 špetky muškátový oříšek
2/3 hrnku kandované ovoce
1/4 hrnku mandlové hranolky
1 hrnek zlaté rozinky

Postup přípravy receptu

  1. Mléko ohřejeme, rozmícháme v něm droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Z kašičky necháme v teple vzejít kvásek. Povolené máslo utřeme se žloutkem a citronovou kůrou

  2. Polovinu mouky smícháme v míse s cukrem, solí, muškátovým oříškem, rozinkami, kandovaným ovocem, mandlem a utřeným máslem. Přilijeme kvásek a vařečkou vypracujeme. Přisypeme druhý hrnek mouky a rukama vypracujeme polotuhé nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a v teple necháme 2 - 3 hodiny kynout

  3. Těsto na pomoučněném vále vyválíme na plát o velikosti 30 x 40 cm a na délku jednu stranu přehneme do dvou třetin. Drážďanskou štolu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 30 minut kynout

  4. Štolu pečeme v předehřáté troubě asi 50 - 60 minut na 165 °C

  5. Horkou drážďanskou štolu potřeme rozpuštěným máslem a bohatě zasypeme moučkovým cukrem. Vychladlou štolu zabalíme do folie a necháme minimálně 14 dnů rozležet.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!