Domácí špenátová pizza recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 lžička cukr
3 stroužky česnek
olej
1 lžička sůl
sůl
150 g šunka
2 lžíce kečup
3 ks chilli paprička
oregano
1,5 lžíce olivový olej
500 g hladká mouka
1 kelímek zakysaná smetana
300 ml vlažná voda
4 ks jarní cibulka
100 g tvrdý sýr
750 g listový špenát
mletý černý pepř
2 - 3 ks sušené rajče
mletá pálivá paprika
1 kostka čerstvé droždí
2 ks Hermelín
1 lžíce čerstvé oregano

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme a promícháme se solí. Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme cukrem a třeme, dokud se kvasnice zcela nerozpustí. Pak z mouky, oleje, kvasnic a vlažné vody řádně vypracujeme hladké pružné těsto, které potřeme olejem, zakryjeme folií a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout

  2. Mezitím si připravíme suroviny k plnění pizzy. Špenát očistíme, spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Hermelín nakrájíme na plátky a eidam nastrouháme. Cibulku (bílou část), česnek a chilli papričky očistíme a jemně usekáme. Okapaná sušená rajčata nakrájíme na kostičky. Na oleji necháme zesklovatět cibulku s česnekem a chilli papričkou, vmícháme nakrájená rajčata a kečup. Vše krátce orestujeme, odstavíme z tepla a necháme vychladnout. Pak směs promícháme se zakysanou smetanou a podle chuti osolíme, opepříme a ochutíme pálivou paprikou a oreganem

  3. Vykynuté těsto na domácí pizzu rozdělíme na dva díly, ze kterých vytvoříme tenkou kulatou placku. Střed placky potřeme vyšší vrstvou smetanové směsi, posypeme strouhaným eidamem, poklademe špenátem, šunkou a hermelínem

  4. Domácí špenátovou pizzu pečeme v horké troubě při 250 °C přibližně 8 minut

  5. Domácí špenátovou pizzu podáváme horkou jako hlavní chod. Můžeme ji ale servírovat nakrájenou na porce jako chuťovku. Uvedené množství je určeno na 2 placky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!