Domácí nudle s petrželkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
100 g hrubá mouka
1-2 lžíce studená voda
podle potřeby
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Na nudlové těsto si na vál vysypeme hrubou mouku, do hromádky mouky uděláme důlek a do něj vyklepneme vejce, přidáme špetku soli, lžíci studené vody a vypracujeme hladké pružné těsto. Těsto je optimálně vypracované, když se nelepí na vál. Z těsta vytvoříme bochánek a necháme ho odpočinout zhruba 20 minut (přikrytý utěrkou) na teplém místě. Babičky těsto přikrývaly nahřátým hrncem.

  2. Těsto rozválíme na plát a na polovinu plátu rozprostřeme nasekanou petrželku, nebo lístky petrželky různě vedle sebe. Petrželkou pokrytý plát přikryjeme druhou půlkou plátu. Znovu rozválíme na placku a necháme oschnout.

  3. Plát rozkrojíme na díly, dáme je na sebe a nakrájíme dále na libovolné tvary. Lepší jsou větší nudle než nudličky, aby petrželka vynikla. Samozřejmě se dají použít i jiné bylinky, nastrouhaná mrkev či sýr. Nudle vaříme klasicky v osolené vodě s kapkou oleje. Doba přípravy je bez doby čekání na oschnutí plátu.

  4. Domácí nudle s petrželkou používáme pro přípravu různých polévek.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!