Domácí nudle s petrželkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 1 ks vejce 100 g hrubá mouka 1-2 lžíce studená voda podle potřeby petrželka
Postup Domácí nudle s petrželkou recept
Postup přípravy receptu
-
Na nudlové těsto si na vál vysypeme hrubou mouku, do hromádky mouky uděláme důlek a do něj vyklepneme vejce, přidáme špetku soli, lžíci studené vody a vypracujeme hladké pružné těsto. Těsto je optimálně vypracované, když se nelepí na vál. Z těsta vytvoříme bochánek a necháme ho odpočinout zhruba 20 minut (přikrytý utěrkou) na teplém místě. Babičky těsto přikrývaly nahřátým hrncem.
Těsto rozválíme na plát a na polovinu plátu rozprostřeme nasekanou petrželku, nebo lístky petrželky různě vedle sebe. Petrželkou pokrytý plát přikryjeme druhou půlkou plátu. Znovu rozválíme na placku a necháme oschnout.
Plát rozkrojíme na díly, dáme je na sebe a nakrájíme dále na libovolné tvary. Lepší jsou větší nudle než nudličky, aby petrželka vynikla. Samozřejmě se dají použít i jiné bylinky, nastrouhaná mrkev či sýr. Nudle vaříme klasicky v osolené vodě s kapkou oleje. Doba přípravy je bez doby čekání na oschnutí plátu.
Domácí nudle s petrželkou používáme pro přípravu různých polévek.