Domácí medovník 1 recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
3 ks vejce
300 g cukr krupice
250 g hera
400 g hladká mouka
1 lžička jedlá soda
4 lžíce lesní med
krém
320 g máslo
1 konzerva kondenzované slazené mléko
drobení
60 g sekané vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Neotevřenou plechovku slazeného mléka ponoříme do hrnce s vodou a dvě hodiny vaříme. Vystydlé karamelové mléko vyšleháme pomocí šlehače s máslem do hladkého krému.

  2. Během vaření si připravíme těsto a upečeme. Do většího kastrolu nalijeme vodu a dáme na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme do varu. Do misky dáme Heru a necháme ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáme med, cukr a jedlou sodu. Nakonec vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, dokud těsto nebude mít tmavě medovou barvu.

  3. Předehřejeme troubu na 175°C. Podle dortové formy vystřihneme z pečícího papíru kola, na které z těsta pomocí potravinové fólie rozválíme pět tenkých plátů. Těsto by mělo kružnici o kus přesahovat. Pečeme 5 až 7 minut dozlatova.

  4. Opět použijeme dortovou formu a upečené pláty ořežeme. Odřezky rozdrtíme v hmoždíři a odložíme stranou.

  5. Dort sestavíme potíráním jednotlivých upečených medových plátů karamelovým krémem a skládáním na sebe. Potřeme i vrchní plát a celý obvod dortu. Jemnou drť z odřezků smícháme se sekanými vlašskými ořechy a dort směsí posypeme a obalíme.

  6. Domácí medovník dáme na chladné a tmavé místo odležet, klidně dva až tři dny. Jednotlivé porce medovníku ozdobíme čokoládovým topikem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!