Domácí hovězí vývar bez umělých dochucovadel recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0 ks celer
2 ks mrkev
1 ks petržel
4 kuličky nové koření
6 kuliček celý barevný pepř
500 g hovězí zadní maso
podle chuti
sůl
libeček
mletý černý pepř
játrová zavářka
hladká petrželka
podle potřeby
voda
polévkové nudle

Postup přípravy receptu

  1. Pod vlažnou vodou omyjeme hovězí maso a případně očistíme šlachy, blány apod. Maso vložíme do hrnce s vlažnou vodou. Přidáme nové koření a celý pepř. Vaříme asi 1 hodinu, pokud děláme z většího kusu masa, vaříme déle. Je nutné průběžně sundavat z polévky škraloup, jinak bude polévka ve výsledku kalná. A také dolévat vodu, aby se všechna nevyvařila. Ideálně vaříme na menší stupeň pod pokličkou.

  2. Během pomalého vaření si oloupeme a nakrájíme mrkev, petržel a celer. Vedle v hrnci si uvaříme nudličky, které mohou být kupované nebo domácí - na domácí nudle najdete recept v mé kuchařce. Nudličky nikdy nevaříme v polévce, vždy zvlášť.

  3. Během pomalého vaření si také můžeme udělat domácí játrovou zavářku. Z vody si vyndáme maso, dolijeme trochu vody a přidáme zeleninu, poté začneme dělat knedlíčky. Knedlíčky lze dělat v ruce, případně je můžeme dělat pomocí lžičky, ruce i lžičku si namáčíme do vlažné vody, aby se nám nelepila zavářka.

  4. Než bude vše hotové, tak si ukrojíme z masa jeden plátek a ten pokrájíme do polévky. Když všechny knedlíčky vyplavou a zelenina je měkká, přidáme na dochucení petržel (raději používám hladkou) a libeček. Nakonec domácí hovězí vývar dochutíme podle chuti solí a mletým pepřem. Zbylé maso se nám perfektně hodí k rajské, koprové, houbové a jiné výborné omáčce.

  5. Domácí hovězí vývar bez umělých dochucovadel podáváme s chlebem nebo pečivem.

  6. Videorecept na nejlepší burger zde


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!