Dobroty v bramboráku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

olej na smažení
těsto
2-3 stroužky česnek
sůl
1 ks vejce
3-5 lžic strouhanka
mléko
majoránka
vegeta
1-2 lžíce hladká mouka
mletý černý pepř
0.5 ks cibule (větší)
3-4 ks brambory (větší)

Postup přípravy receptu

  1. Jako náplň můžete použít

  2. 1/2 hermelínu

  3. zhruba 100g nivy

  4. plátek uzeného a nastrouhanou cihlu(20g)

  5. orestovaný plátek kuřecího a nastrouhanou cihlu(20g)

  6. orestovaný plátek vepřové kýty a nastrouhanou cihlu(20g)

  7. v podstatě lze použít vše, na co máme chuť.

  8. Třetinu brambor nastrouháme na jemném strouhadle a zbytek na hrubším strouhadle. Cibuli nakrájíme najemno a česnek prolisujeme. To vše dáme do jedné misky. Přidáme celé vejce, osolíme, opepříme, přidáme vegetu, mléko a majoránku. Zamícháme. Přidáváme hladkou mouku (nebo strouhanku), dokud nám nevznikne hustší těsto.

  9. Pokud máme uděláno těsto, třeba i podle vlastního receptu, dáme si rozhřát olej na pánev. Doporučuji vyšší a větší pánev, ale ne wok. Stačí klasická.

  10. Na rozpálenou pánev naneseme rovnoměrnou vrstvu těsta, spíš tenčí a necháme si větší polovinu těsta. Oheň ztlumtíme. Doprostřed na těsto na pánvi položíme hermelín, nivu, nebo co jste si zvolili. Pokud jsmese rozhodli pro maso, tak doporučuji teplé, přímo z pánve nebo ohřáté z mikrovlnky. Plátek se položí, stejně jako hermelín, doprostřed těsta a na maso nasypeme sýr.

  11. Vezmeme druhou polovinu těsta a dáme ji na sýr nebo maso tak, aby sýr a maso bylo přikryto uvnitř celého těsta. Přidáme olej, aby se bramborák prosmažil.

  12. Pamatujeme na to, že pokud sýr pořádně nezaplácáme těstem, tak vyteče na olej a výsledek není tak efektivní! Smažíme na co nejmenším ohni a co nejdéle. Samozřejmě z obou stran!

  13. Při otáčení dáváme pozor, protože při větším množství olej se zaručeně můžeme pocákat.

  14. Když si nebudete jisti, zda je hotovo, naříznětě si klidně prostředek, ale tam, kde jste si jisti, že není sýr. Když nechcete zkoušet, dejte celej bramborák na 2-4 minutky do mikrovlnky, nic tím nezkazíte.

  15. Vypadá to hodně náročně, ale výsledek stojí zato. Stačí jen dávat pozor, aby nevytekl sýr.

  16. Nedoporučuji podávat s jakoukoliv přílohou. Snad jen zeleninu, protože těsto na bramboráky je syté samo o sobě a v kombinaci se sýrem je to kalorická bomba. Klidně můžete přidat mističku s tatarkou nebo kečupem. Kdo má rád ostřejší, může si namíchat tatarku s křenexem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy