Dlouho kynutý bílý kváskový chléb s podmáslím recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička sůl
190 g voda
250 ml podmáslí
slunečnicový olej
2 lžíce aktívní bílý kvásek
600 g pšeničná světlá chlebová mouka t 650
150 g pšeničná světlá chlebová mouka t 650

Postup přípravy receptu

  1. Brzy ráno, než odejdeme do práce, například okolo páté hodiny ráno, připravíme rozkvas. Do mísy robota dáme 2 lžíce aktivního bílého kvásku - recept zde

  2. K aktivnímu kvásku přidáme 150 g bílé světlé chlebové mouky T 650 a 190 g vlažné vody, všechno spolu rozšleháme dohladka, mísu s rozkvasem zabalíme do igelitové tašky, necháme volně na pultě při pokojové teplotě asi 12 hodin, aby nám rozkvas dobře vykvasil a odejdeme do práce. Ano, všimli jste si dobře, tentokrát jsem připravila rozkvas řidší, nebojte se toho, klidně vtáhne až 700 g mouky

  3. Večer, když jsme se vrátili z práce, cca o 18. hodině, přisypeme k vykynutému rozkvasu 600 g světlé pšeničné chlebové mouky T 650, přidáme 1 lžičku soli, přilijeme 250 ml podmáslí a v robotu pomocí mísících háků vypracujeme řidší a lepivé těsto, které rukama potřenými olejem vytvarujeme do tvaru bochníku. Mísu zabalíme do igelitové tašky a necháme volně kynout na lince 2 hodiny

  4. Během této doby první hodinu každých 30 minut odspodu podebereme naolejovanými rukama, vytáhneme nahoru, přeložíme do středu, toto uděláme kolem dokola po celém obvodě, potom zopakujeme už jen jedenkrát na konci druhé hodiny

  5. Po uplynutí dvou hodin těsto z mísy vyklopíme na jemně naolejovanou desku, natahujeme rovnoměrně nejprve rukama do stran a začneme skládat od okraje směrem do středu, ve středu vždy stlačíme dolů, pokračujeme vždy pootočením těsta o 45 stupňů stále kolem dokola po celém obvodě. Tímto způsobem těsto překládáme a zároveň utahujeme

  6. Těsto položíme spojem dolů a otáčivým pohybem a podsouváním těsta dlaněmi obou rukou dokola vytvarujeme kulatý bochník, který vložíme do moukou vysypané ošatky spojem nahoru. Ošatku zabalíme do igelitové tašky a odložíme na noc do chladničky, kde bude chléb pomalu kynout dále, teplotu chladničky nastavíme na 5 °C

  7. Nyní záleží na nás, kdy chceme chléb péct, můžeme hned ráno, anebo až když se vrátíme z práce domů, délka pobytu v chladničce těstu vůbec neuškodí a neubere na kvalitě chleba. Když potřebujeme chléb upéct, rozehřejeme předtím troubu na 250 °C asi 30 minut i s plechem na pečení a na spodku máme také plech, do kterého později dáme vroucí vodu

  8. Vybereme ošatku s těstem z chladničky (až nyní). Kdyby chléb v ošatce vypadal jakkoliv nevábně, nenecháváme ho ohřát na pokojovou teplotu, neboť těsto by se postupně přehřálo nerovnoměrně. Chléb z ošatky ihned vyklopíme na teflonovou fólii, přeložíme na vyhřátý plech, vložíme péct na střední rošt a na spodní plech nalijeme asi 150 ml vroucí vody, ne studené, potřebujeme chléb zapařit horkou parou, nestačí vlhké prostředí

  9. Dvířka rychle zavřeme a pečeme prvních 15 minut při 250 °C, tehdy se chléb stáhne a nerozlije se do stran, ale krásně se nadzvedne nahoru. Po prvních patnácti minutách vybereme plech s vodou, zavřeme rychle dvířka trouby, snížíme teplotu trouby na 190 °C a pečeme ještě 30 minut

  10. Dlouho kynutý bílý kváskový chléb s podmáslím vybereme, necháme vychladnout na mřížce a krájíme na krajíce nejdříve 4 hodiny po upečení. Takto připravený chléb je výborně hydratovaný s velkými početnými oky. Chléb je velmi lehký a mimořádně chutný, jeho pečení můžeme přesně načasovat podle toho, když potřebujeme mít čerstvě upečený chléb pro rodinu na stole.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!