Ďáblíkův dort s bílou čokoládou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 4 ks vejce 200 g máslo 1 lžička prášek do pečiva 75 ml podmáslí 150 g cukr krupice 170 g hladká mouka 200 g hořká čokoláda 150 g hnědý cukr 2 špetky jedlá soda 25 g holandské kakao poleva 280 ml smetana 200 g bílá čokoláda
Postup Ďáblíkův dort s bílou čokoládou recept
Postup přípravy receptu
-
Kvalitní tmavou čokoládu na těsto rozpustíme spolu s máslem ve vodní lázni a necháme vychladnout. Kulatou formu menší velikosti vymažeme a vysypeme. Troubu předehřejeme na 160 °C.
Suché suroviny - mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao dobře prosejeme. Vejce střední velikosti vyšleháme s cukrem a podmáslím. Vaječnou směs promícháme s máslovou čokoládou. Nakonec dobře promícháme s prosátými surovinami. Těsto uhladíme do připravené formy a pečeme určitě přes hodinu. Špejlí zkontrolujeme, zda je korpus upečený. Těsto nesmí lepit na špejli. Upečený korpus necháme vychladnout. Po vychladnutí korpus rozřízneme na poloviny nebo třetiny.
Bílou nalámanou čokoládu rozpustíme se smetanou ve vodní lázni.
Bílou čokoládovou polevou potřeme korpusy, které přiklopíme k sobě a uzavřeme. Zbytkem bílé čokoládové polevy potřeme celý ďáblíkův dort, tedy strany a vrch. Polevu se nesnažíme hezky uhladit, dort vynikne lépe tzv. ozdobným upatláním. Ďáblíkův dort s bílou čokoládou necháme pár hodin ztuhnout v lednici.
Na tento výborný dort se používá také více kalorická poleva z 60 g kondenzovaného mléka, 20 g hladké mouky, 250 ml plnotučného mléka a 250 g bílé čokolády. Mléko ohřejeme do vlažné teploty. Kondenzované mléko dobře a bez hrudek promícháme s prosetou moukou. Za stálého míchání přidáváme vlažné mléko, nesmíme mít hrudky. Zahuštěná mléka dáme na plotnu a za neustálého míchání při nízké teplotě rozpustíme nalámanou bílou čokoládu. Mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Tato poleva je vhodná i na různé plněné zákusky a sladké pečivo.
Ďáblíkův dort s bílou čokoládou podáváme nakrájený při různých slavnostních příležitostech.