Cvilínské řezy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- krém 0 lžiček sůl 250 g máslo 0 l mléko 5 lžic krupice 2 lžíce cukr krupice 1 ks badyán 1 balíček vanilkový cukr těsto 1 ks vejce 50 g máslo 3 lžíce mléko 2 lžíce med 150 g cukr moučka 500 g hladká mouka 1 lžička jedlá soda poleva 50 g máslo 200 g čokoláda na vaření 100 ml smetana ke šlehání 1 ks tyčinka Ledové kaštany náplň 500 g švestková povidla
Postup Cvilínské řezy recept
Postup přípravy receptu
-
Ve vodní lázni šleháme nad párou 5 minut cukr moučka, med, máslo, mléko, vejce a jedlou sodu. Přidáme prosátou hladkou mouku a zpracujeme těsto, které rozčtvrtíme.
Vyválíme si čtyři pláty těsta, které upečeme postupně na plechu vyloženém papírem na pečení a necháme je vychladnout.
Na krém si uvaříme krupičnou kaši z mléka, krupice, badyánu, cukru a soli. Krupici necháme zcela zchladnout a vyjmeme badyán. Máslo s vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny a postupně zašleháme po lžících uvařenou krupičnou kaši.
Na polevu přivedeme smetanu k varu, odstavíme, vmícháme rozlámanou čokoládu a čokoládovou tyčinku, až se zcela rozpustí. Přidáme máslo a umícháme hladkou polevu.
Dvě a dvě placky spojíme povidly, které můžeme rozmíchat s 2 lžícemi rumu. Vrátíme na plech povidly spojené dvě placky potřeme je krémem a překryjeme opět pláty spojené povidly. Nakonec potřeme čokoládovou polevou, necháme v chladu odležet 24 hodin a nakrájíme řezy.
Cvilínské řezy podáváme jako výborný moučník s dokonalým spojením krému, povidel a čokoládové polevy.