Čumáčkův jarní budíček recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 dl smetana
5 dl pivo
15-20 dkg špek
podle chuti
1-2 paličky česnek
3-5 ks cibule
3-5 ks klobása
30-75 dkg kuřecí maso
drcený kmín
mletý zázvor
75 dkg vepřové maso
2-4 lžíce mletá sladká paprika
2 sklenice kysané zelí
mletá pálivá paprika
1-2 sklenice sterilované zelí
1-2 lžičky staročeského koření
houbové koření

Postup přípravy receptu

  1. Kysané a sterilované zelí můžeme pokrájet a dáme i s lákem vařit s utřenými nebo prolisovanými stroužky česneku se solí, okořeníme houbovým kořením nebo jen mletým kmínem, můžeme přidat i špetku staročeského koření. To může být smíchané s mletým zázvorem buď 2:1nebo 1:1.

  2. Špek nakrájíme. Cibule očistíme a nasekáme. Cibule můžeme použít stejné množství, jako je masa. Maso nakrájíme na kostky, klobásky na kolečka. Pokud máme čas, můžeme maso naložit do dezertního vína nebo dobré staročeské medoviny.

  3. V hrnci vyškvaříme špek. Zpěníme na něm cibuli a přidáme klobásky s masem. Vše dobře osmahneme a okořeníme. Směs promícháme, stáhneme z plamene a ochutíme sladkou, případně pálivou paprikou. Maso ihned zalijeme horkou vodou a promícháme. Do masové směsi přidáme zelí, promícháme a zahustíme smetanou. Budíček krátce povaříme. Pokud jsme maso nenakládali, můžeme směs podlít pivem. Pak budíček odstavíme a pod poklicí jej necháme pomalu zchladnout.

  4. Čumáčkův jarní budíček necháme odležet do druhého dne. Pak jej ohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy