Čirá polévka s knedlíčky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce 70 g máslo 200 ml mléko 1 ks houska muškátový oříšek 1 lžíce smetana ke šlehání 250 g hovězí maso 2 l hovězí vývar podle potřeby mouka
Postup Čirá polévka s knedlíčky recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme hovězí vývar nebo drůbeží bez přídavku, podle toho čemu dáváte přednost.
Housku z předchozího dne dáme do mísy, zalijeme mlékem a necháme namočenou zhruba 15 minut. Potom ji vymačkáme. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout.
Maso pečlivě zbavíme šlach a blan. Nakrájíme na přiměřeně velké kousky a umeleme na mlýnku na maso. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Máslo třeme asi 3 minuty do pěny a postupně vmícháme žloutky. Přidáme housku. Z vaječných bílků ušleháme tuhý sníh. Utřené máslo se žloutky potom promícháme s masem, smetanou, solí, nastrouhaným muškátovým oříškem a zlehka vmícháme ušlehaný tuhý sníh.
Pomoučněnýma rukama tvoříme malé knedlíčky a lžící je vkládáme do vroucího vývaru. Knedlíčky vaříme při mírné teplotě asi 10 minut.
Čirou polévku s knedlíčky podáváme s vložkou (nudle, svítek) podle chuti nebo jen tak s pečivem.