Cibulovo-tvarohová pita recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 0 lžiček cukr 1 lžička sůl 21-25 g kvasnice 2 hrnky polohrubá mouka 0 hrnků vlažná voda 0 hrnků směs sádla a másla podle chuti sůl chilli koření náplň 5 ks cibule 250 g měkký tvaroh 2 lžíce olivový olej na smažení 0 lžic mletá sladká paprika
Postup Cibulovo-tvarohová pita recept
Postup přípravy receptu
-
Mouku vsypeme do mísy. Vyhloubíme důlek a do něj rozdrobíme kvasnice, pocukrujeme, zalijeme vodou a zamícháme, aby se cukr a droždí rozpustily. Posolíme a zpracujeme těsto.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme tence jako na nudle. Vyválené těsto potřeme směsí másla se sádlem a poskládáme těsto. Třetinu přetáhneme do středu plátu, na něj natáhneme těsto z druhé strany. Potřeme tukem a opět složíme po třetinách, zabalíme do sáčku a dáme na mrazák. Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta. Potřebujeme jen, aby tuk zatuhl. Mezitím si připravíme náplň.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Dozlatova osmažíme na oleji nakrájenou cibuli, promícháme s mletou paprikou a tvarohem. Tvaroh nepoužíváme příliš měkký z vaničky. Směs nakonec osolíme podle chuti a můžeme přidat i chilli koření.
Těsto bez jakéhokoliv propracování rozválíme na pomoučněném válu a dáme na plech tak, aby leželo přes okraje plechu. Naplníme a překryjeme druhým plátem těsta. Prsty spojíme okraje obou těst a trochu je stočíme nahoru po celém obvodu plechu. Cibulovo-tvarohovou pitu propícháme vidličkou a upečeme dozlatova v předehřáté troubě.
Cibulovo-tvarohová pita je výborná teplá i studená. Jedná se o skvělé pohoštění nebo večeři. Peče se mnoho druhů pity, těsto a postup je stejný, ale liší se náplněmi.