Cibulovo-tvarohová pita recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
0 lžiček cukr
1 lžička sůl
21-25 g kvasnice
2 hrnky polohrubá mouka
0 hrnků vlažná voda
0 hrnků směs sádla a másla
podle chuti
sůl
chilli koření
náplň
5 ks cibule
250 g měkký tvaroh
2 lžíce olivový olej na smažení
0 lžic mletá sladká paprika

Postup přípravy receptu

  1. Mouku vsypeme do mísy. Vyhloubíme důlek a do něj rozdrobíme kvasnice, pocukrujeme, zalijeme vodou a zamícháme, aby se cukr a droždí rozpustily. Posolíme a zpracujeme těsto.

  2. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme tence jako na nudle. Vyválené těsto potřeme směsí másla se sádlem a poskládáme těsto. Třetinu přetáhneme do středu plátu, na něj natáhneme těsto z druhé strany. Potřeme tukem a opět složíme po třetinách, zabalíme do sáčku a dáme na mrazák. Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta. Potřebujeme jen, aby tuk zatuhl. Mezitím si připravíme náplň.

  3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Dozlatova osmažíme na oleji nakrájenou cibuli, promícháme s mletou paprikou a tvarohem. Tvaroh nepoužíváme příliš měkký z vaničky. Směs nakonec osolíme podle chuti a můžeme přidat i chilli koření.

  4. Těsto bez jakéhokoliv propracování rozválíme na pomoučněném válu a dáme na plech tak, aby leželo přes okraje plechu. Naplníme a překryjeme druhým plátem těsta. Prsty spojíme okraje obou těst a trochu je stočíme nahoru po celém obvodu plechu. Cibulovo-tvarohovou pitu propícháme vidličkou a upečeme dozlatova v předehřáté troubě.

  5. Cibulovo-tvarohová pita je výborná teplá i studená. Jedná se o skvělé pohoštění nebo večeři. Peče se mnoho druhů pity, těsto a postup je stejný, ale liší se náplněmi.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy