Chlazená paštika z vepřových jater recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
1 lžička sůl
2 ks cibule
1 lžíce koňak
1 lžička mletý pepř
1 lžíce smetana ke šlehání
500 g vepřová játra
100 g vepřové sádlo
1 lžička provensálské bylinky

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolku rozehřejeme 100 g sádla. Velké cibule oloupeme, na jemno nakrájíme a na středním plameni za stálého míchání pomalu osmažíme dozlatova. Játra vykrájíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli vyjmeme z výpeku, vložíme játra a opékáme je 4 - 5 minut, aby uvnitř zůstala růžová. Vychladlá játra s cibulkou i výpekem umeleme na masovém strojku, případně rozmixujeme.

  2. Do jemně rozemleté nebo rozmixované játrové směsi přidáme sůl, pepř, koňak, smetanu, prolisovaný česnek a ochutíme bylinkami. Vše dobře promícháme.

  3. Paštiku z vepřových jater přendáme do formy a necháme zcela vychladnout. Pokud budeme chtít paštiku vyklopit, nejdříve formu vyložíme mikrotenovou fólií. Formu necháme přibližně 12 hodin překrytou alobalem v chladu dobře ztuhnout.

  4. Chlazenou paštiku z vepřových jater podáváme nejlépe s rozpečeným pečivem a zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy